Кървав меч във Fantasy Grounds? Мисия възможна!

Омръзна ти да пишеш дневници на хвърчащи листи, или да не знаеш от къде да си купиш зарчета, за да играеш книги-игри? Fantasy Grounds решава всички твои проблеми и с този жанр! Днес ще ти покажем как да играеш една от най-интересните книги-игри, а именно Кървав меч във Fantasy Grounds.

Малко или много основната работа вече си я свършил

закупил си по-евтината стандартна версия на Fantasy Grounds и сега стоиш и чакаш само да дойдат играчите ти? Да, ама не! Със стандартната версия на тази програма ти не можеш да каниш играчи, а само да се включваш към вече създадени игри на други водещи и то с ултимейт акаунт. Но ти нямаш такъв? Всъщност въобще нямаш играчи и не знаеш от къде да ги търсиш? Спокойно, дори тогава програмата ще ти свърши страхотна работа, например, за да емулираш в нея най-обикновени книги-игри с дневници, да хвърляш зарчета и като цяло да изчисляваш много лесно всички онези детайли, които с лист и химикал по-скоро ще те отегчат, или дори отчаят много по-бързо. Но спокойно, за всичко си има начини, вкл. за книгите-игри…

За да не сме голословни, в тази статия директно ще ти укажем как можеш да ползваш Fantasy Grounds, за да емулираш онлайн игра на Кървав меч – възможно най-яката и култова серия от книги-игри, издавани на български и в България. Нещо повече, ВСЯКА ЕДНА от петте книги в серията на Меча вече ги има въведени в сайта Читанка и поне относно текста им, няма как да се оплачеш, че не можеш да си ги четеш безплатно. Но ТИ искаш да ги играеш дигитално и някой друг, например, компютърът да води всички по-сложни сметки и изчисления? Няма проблем, но само, ако имаш Fantasy Grounds!

Кървав меч във Fantasy Grounds – как става това?

В тази статия сме указали достатъчно и илюстративни снимки, от които лесно ще придобиеш представа как точно се случва номерът. За повече яснота и въпроси, ако тази статия те заинтригува, можеш да ни драснеш писмо и сме готови да ти помогнем, дори да те включим в нашите игри, които ние вече провеждаме на Кървав меч и то онлайн във Fantasy Grounds 🙂

И така, да започваме! Първото и най-важно в една книга-игра е да разполагаш с дневника на героя. В доброто старо време, това ставаше или като се пишеше на отпечатан лист в самата книга, или като си разграфиш семпла таблица в някаква тетрадка или тефтер. През 2021 обаче и във великолепната Fantasy Grounds това не е никакъв проблем да се осъществи, при това много по-елегантно.

Зареждаш Fantasy Grounds в мод Core RPG

(това е най-основният мод в програмата и няма как да го сбъркаш, още повече, че той се включва и към демото на същата програма, което е безплатно) и влизаш в частта с PC (т.е. „героите“). От там изпраскваш списък с основните показатели Бойно майсторство, Психически способности, Нюх и другите и им указваш статистиките.

В програмата има както специално място за такива опции, така има и място, където въвеждаш и следиш самите точки. Обръщаме внимание, че специално в Кървав меч имаме не един, а цели 4 героя: Воин, Тарикат, Мъдрец и Магьосник. В този случай просто копираш началния списък с героя общо 4 пъти, като само сменяш после само името на героя (например, от „Тарикат“ – сменяш името на „Воин“, като запазваш същата конфигурация на показателите) и конкретните му точки.

По същия начин влизаш после към опциите за Items и му указваш товара, предметите и теглото, ако има такова. Някои от героите (но не всички!) имат и „специални умения“ и към Skills в програмата, следва да укажеш и тях. Забележи, че те се изчисляват автоматично като прилагане и следва, само с един или два зара от заровете най-долу, да хвърлиш, за да получиш резултат (например, тестваш Бойно майсторство, което в момента е 7, значи мяташ 2 зара и трябва да получиш 7 или по-малко). След като метнеш заровете и ако си указал правилно мястото за записване на умения, програмата сама ще ти съобщи с нещо от сорта „Roll is successful“, или както си я настроил да ти изпише при задаване на мятането.

Обръщаме внимание на още три неща:

  1. Във Fantasy Grounds има огромна и безплатна база с фентъзи аватари, които са включени, пак казваме, към самото демо или безплатната версия на техния сайт. Ето защо, просто подбери който си автар искаш и сега вместо просто думата „Воин“ ще виждаш мъжага с метална каска, а вместо „Магьосник“ – старец с бели коси и жезъл и т.н.
  2. За разлика от предишните и по-стари версии на Fantasy Grounds, когато в нея не можеше да се пише на български и беше нужно да се попълва само на латиница, днес през 2021 ние можем да изпраскаме целия дневник, барабар с всички показатели и предмети изцяло на БЪЛГАРСКИ и едно към едно с написаното в книгата, без да се притесняваме, че пишем нещо грешно, или не е ясно какво какво е. Да, можем дори да копваме по-сложните имена на герои или предмети (например, „Секира на Хераклос“ от втора книга) директно от сайта на Читанка и така да сме сигурни, че няма как да изпуснем нищо, или да го вкараме неправилно.
  3. При Битките (да, в Кървав меч има и такива!), програмата включва, при това готово и вече вкарано от създателите, изцяло работеща бойна механика за следене на чудовища и герои, изчисляване на боен ред, опция за бойни полета и терени, вкл. със същите онези аватари, които ние с Вас вече указахме за Воина и Магьосника. Така всичко е повече от визуално и яко!

За повече детайли, разгледай нашата богата илюстративна база с фото-примери. Ще ти дойдат идеи!

Опциите могат да бъдат объркващи в началото

Опциите в книгата „Кървав меч“ наистина са доста и начален потребител на Fantasy Grounds може и да не е толкова сигурен кое как се прави. В този случай, НЕ започвайте с меча, защото наистина си отваряте доста работа, за която е добре предварително да знаете какво правите и кой показател от къде ще идва. Но не всички книги-игри са толкова сложни, нито пък всяка от тях е с цели 4 героя. Бъдете експериментатори, но с далеч по-малък обхват и ще видите, че пак се получава.

Можете да вкарате в програмата, например „Нощта на върколака“ на писателя Любомир Николов – Колин и също налична безплатно за четене в сайта Читанка, и за нея ще е нужно просто да четете в Читанка и да мятате заровете в програмата. Това е! Нищо повече от мятане на зарове и без никакво, ама никакво писане. Но малко или много, и ако се осмелите да разгледате всички прекрасни опции във Fantasy Grounds, да, Вие вероятно ще се осмелите, и лека-полека, да започнете да вкарвате свои собствени опции като изчисления, или поне да въведете и създадете свой списък с онлайн предмети от книгата към програмата.

Повярвайте ми, хич не е сложно и ще се убедите, че писането по листи е за аматьори!

За финал (но не съвсем)

Финал: Общо-взето, с тази статия само открехваме завесата за това, на което реално е способна програмата, дори да нямате хора за нея, или дори да не желаете да плащате за официалните супер скъпи продукти, а вместо това да се научите съвсем сами да си правите и въвеждате всичко в нея. Но за това ще говорим някой друг път, а за днес – опитайте с книги-игри! Ще видите, че също се получава! Успяхте ли да подкарате Кървав меч във Fantasy Grounds? Споделете с нас в Гейминг Зона. 🙂

Линкове

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Дамян „Yann Gamgee” Христов

Discord: Yann Gamgee#5713, E-mail: info@dungeon-factory.net