Fantasy Grounds

DUNGEONS & DRAGONS във FANTASY GROUNDS

Да, знам много добре, че вече цъкаш D&D в roll20.net. И вероятно в него се чувстваш идеално. Сайтът дава много възможности за игра на Dungeons & Dragons, не се заплаща нищо и с всичките ти приятели се събирате редовно там. Какво обаче ще си помислиш, ако ти кажа, че истинското шоу не е в roll20, а в онлайн платформата Fantasy Grounds? Сигурно сега ще присвиеш очи и ще ми кажеш, че тя е платена. Всъщност нека да се сме честни – ако изобщо си чувал нещо за Fantasy Grounds, то това е, че тя е платена. И толкова! Да, очевидно, след като „FG е платена“, няма как да знаеш нищо повече за нея. Защото ти не обичаш „да плащаш току така”, ясно е на всички.

ЧАСТ I: Какво представлява платформата на Fantasy Grounds

И все пак, в опит да надникнa детайлно в света на тази различна (от познатия ти до болка roll20) платформа, съм подготвил и настоящия пътеводител. Бъди сигурен, че стигнеш ли до края на тази серия от статии, вече сериозно ще се замислиш дали да продължиш с втръсналия roll20, или да се „бръкнеш“, но да ползваш облагите, за които ще стане дума след малко. И не, платформата не е изцяло платена, бъркаш! Винаги има начин да играеш на нея с всичките яки опции, но без да плащаш нито стотинка. За всички тях ще научиш в тази и в следващите ми статии по темата за tabletop игрите на Fantasy Grounds!

А сега няколко встъпителни думи за базовия продукт Fantasy Grounds

Но първо, каква точно е самата базова програма с името Fantasy Grounds? Става дума за съвременен софтуерен продукт за играене на ролеви игри наживо с приятели в мрежата. Негов създател е компанията SmiteWorks, а самият код на продукта е писан на Unity. Операционните системи, които платформата поддържа, са Windows, Mac, OS X и Linux. Настоящoто ревю и всички кадри от играта ползват версията за PC на Windows. Езикът, на който идва тази програма, е английски. В нея друг език (освен латиница) не се поддържа, но в близко време създателите са обещали да разширят наличните опции, в това число ще се добави и кирилица (ние не, но руснаците също са голям пазар все пак). И така…

Официалният сайт на платформата – Fantasy Grounds.

Ако го посетите, веднага ще забележите, че тази платформа поддържа не просто D&D, а няколко различни RPG-системи за игра, между които още Call of Cthulhu, Pathfinder, Numenera на Монте Кук и много други. Все пак в тези статии ще се спрa на най-познатата от тях, а именно –Dungeons & Dragons. Повярвайте ми, платформата е достатъчно голяма, за да задържи интереса и вниманието на всякакви отдадени (а и не толкова отдадени) фенове! Би било безумно да се опитам да разкажа за всички нейни възможности в един материал. Ето защо в настоящия текст ще обсъдя с вас как да ползваме, играем и водим на D&D във Fantasy Grounds. Ако желаете да изпробвате други ролеви системи, винаги можете да купите програмата и да експериментирате на воля. В сайта има и демо версия, но как да се възползвате максимално от нея, ще научите малко по-нататък.

DUNGEONS & DRAGONS FANTASY GROUNDS е лицензирана от WotC!

Да, бъдете спокойни, че лично компанията на D&D – Wizards of the Coast, стои зад продукта. Когато започнете да използвате активно програмата, ще се учудите колко яко SmiteWorks са имплементирали цялата база от книги и продукти на компанията-майка WotC. Реално и на практика няма никакво значение дали си купувате D&D книга от Amazon на хартия, или си вземате същата книга, но въведена в програмата. Дори в програмата е доста по-ефективно, тъй като с един клик, най-много с два, стигате до цялата възможна информация. Пак с клик (или два) се изпълняват опциите, заложени в книгите, като например „хвърляне“ (на заровете).

Такива „хвърляния на зар“ са за „атака”, „рандъм хвърляне за магически предмет или събитие“, „изчисления“ по магия, чудовище, щети или друго. Всъщност програмата дава МНОГО повече опции от тези, но когато човек за първи път се сблъсква очи в очи с нея, вероятно ще се сети да използва именно някои от изброените дотук варианти. Ще ви разкажа повечето за тях, но по-нататък!

DUNGEONS & DRAGONS във FANTASY GROUNDS е по петицата!

Да, за кой ли път – да! Бъдете спокойни – Fantasy Grounds ще ви предостави достъп и игра именно до последната D&D версия, която в момента се води „Пета” (5th edition). Интересното в случая обаче е, че някои от по-старите версии също се поддържат, включително има модули и екстри за 4.0 и 3.5 edition. Aко се разтърсите по разните специализирани форуми за FG, вероятно ще си намерите и модули по Advanced Dungeons & Dragons, но вече правени само от фенове. Точно това е якото на програмата – тя дава поле за игра, но от играчите и водещите си зависи какво точно да има в нея.

Трябва ти да крафтнеш нова магия? Готов си, въведи си я и опиши какво прави. Измислил си ново чудовище с очи на гърба и 3 атаки? Готов си, има форма, която да попълниш, и директно можеш да го вкараш в игра на следващото ви събиране! Написал си цяло приключение? Ами вкарай го! Програмата изцяло насърчава творчеството в нея!

„Но тази програма е платена! Защо да плащам за нещо, което така и така го има и в roll20.net? Ти на луд ли ме правиш?“ – тъй, дойдохме си на думата!

Пак ще се повторя – roll20 е страхотен сайт, който дава чудесна основа за D&D, а към самия сайт върви база-компендиум с информация за тази невероятна ролева система. Но предимството на FG пред roll20 е, че тя включва практически целия архив на D&D 5.0! Той е предвиден от Wizards of the Coast, но имплантиран по такъв начин от SmiteWorks, че може да се ползва в игра много по-мащабно от начина, представен в roll20. Идеята на Fantasy Grounds е да обедини в едно и правила, и статистики, и модули (приключения), и правене на герои, и битки, и тактически местения на герои и чудовища, а има и един куп опции само за работа с карти. Всичко това, разбира се, не е включено в базовия пакет, но всеки играч и водещ обикновено сам си решава какво точно да закупи и кое как да ползва.

Честно казано, добрата новина е, че всички веднъж закупени продукти могат да се съчетаят един с друг или да се споделят с останалите играчи – и то дори офлайн! Например, ако Водещият си закупи пакет с Player’s Handbook, той може да го сподели със своите хора. Те, от своя страна, докато са сами, могат да се ровят БЕЗПЛАТНО в програмата и да избират между стотиците опции, като с това реално да си създадат герой, с когото да искат да играят. Не някакъв си герой, а ТОЧНО ТОЗИ, който им трябва и ще ги радва в много сесии!

Времето напредна, но какво предстои в следващите части на тази статия?

Това, което току що прочетохте, беше само едно кратко въведение в света на Fantasy Grounds. Но аз, заедно с гейминг екипа на Technology.bg, съм запланувал цяла поредица от още 3 части, в които ще стане дума за възможностите на тази супер яка онлайн платформа. В следващата част ще прочетеш най-важното за това КАК ДА ИГРАЕШ D&D в света на FG. След това ще разбереш КАК ДА ВОДИШ в нея, а в последната четвърта част ще научиш КАК ДА СЪЗДАВАШ цели и собствени D&D кампании за Fantasy Grounds.

Ще бъде едно яко пътуване и ти гарантирам, че в края му ще си истински спец на програмата. Остани с нас и научи още един невероятен начин, по който да практикуваш любимото си хоби – сам или със своите приятели! Fantasy Grounds знае много тайни за D&D, които ще се разкрият пред ТЕБ! Остани в очакване и скоро отново ще продължa по темата за тази D&D ролева платформа!

Самата програма Fantasy Grounds се предлага и може да се играе директно в Steam! Потърси я!

Засега толкова от мен, ето какво можеш да очакваш скоро по темата:

  • очаквай – ЧАСТ II: Как да ИГРАЕМ онлайн D&D в света на Fantasy Grounds!
  • очаквай още – Как да ВОДИМ онлайн D&D в света на Fantasy Grounds!
  • очаквай все повече – Как да ИЗМИСЛЯМЕ D&D кампании във Fantasy Grounds!

А докато чакаш, защо не се запознаете с всеобхватната история на ролевите игри:

От името на целия гейминг екип на Technology.bg, пожелавам ви приятно четене! Потопете се изцяло в света на „Тъмниците и Драконите“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Дамян „Yann Gamgee” Христов

Discord: Yann Gamgee#5713, E-mail: info@dungeon-factory.net