Начало / Полезно / Лицево разпознаване – в помощ на наблюдението, плащанията и достъпа

Лицево разпознаване – в помощ на наблюдението, плащанията и достъпа

Системите за лицево разпознаване в Китай разрешават плащания, осигуряват достъп до сгради и проследяват престъпници. Ще последват ли и други страни?

През последните няколко години компютрите станаха невероятно добри в разпознаването на лицата. Технологията може да трансформира всичко- от наблюдение на хората до начина, по който те взаимодействат всеки ден с банки, магазини и транспортни услуги.

В Китай лицевото разпознаване преобразува много аспекти от ежедневието. Служителите в гиганта за електронна търговия Alibaba в Шенжен могат да покажат лицата си, за да влязат в офиса си, вместо да търсят лични карти. Железопътна гара в западната част на Пекин свързва билетите на пътниците с личните карти, като сканира лицата им. Ако лицето им съвпада с това на документа, системата смята, че техните билети са валидни и вратата на гарата се отваря. Системата на метрото в град Хангжу, град на около 200 км югозападно от Шанхай, използва камери за наблюдение, способни да разпознават лица за откриване на заподозрени престъпници.

Технологията за лицево разпознаване съществува от десетилетия, но вече е достатъчно точна, за да се използва за сигурни финансови транзакции. Новите версии използват „дълбоко обучение“ (Deep Learning), техника за изкуствен интелект, която е особено ефективна за разпознаване на изображения.

Face++

Face++ е най-голямата технологична платформа за разпознаване на лица в света. Понастоящем се използва от повече от 300 000 разработчици в 150 държави, за да идентифицира лица, както и изображения, текст и различни видове идентификационни номера, издадени от държавата.

Популярността на Face++ е пробив за Megvii, базирана в Пекин компания, която създава и управлява платформата. Основана през 2011 г. от трима завършили университета Цинхуа, Megvii сега се оценява на около един милиард долара. Може да се похвали с около 530 служители в момента, от около 30 служители през 2014 г.

Face++ вече се използва в няколко популярни приложения. Възможно е да прехвърлите пари чрез Alipay, мобилно приложение за плащания, използвано от повече от 120 милиона души в Китай, като използвате само лицето си като пълномощие. В същото време Didi използва софтуера, за да потвърди, че човекът зад волана е легитимен шофьор. (Тестът за „жизненост“ е създаден, за да не може някой да излъже системата със снимка. Тя реагира, само ако човек се движи или говори, докато приложението сканира.)

Логично е новата технология да навлезе първо в Китай, заради отношението на страната към наблюдението и неприкосновеността на личния живот. За разлика от, да речем, Съединените щати, Китай разполага с голяма централизирана база данни с лични карти. Местните власти използват софтуера на Face++ за идентифициране на заподозрени престъпници чрез записите от  камерите за наблюдение, които са навсякъде в страната. 

„Пазарът за лицево разпознаване е огромен,“ казва Шилианг Джанг, асистент в Университета в Пекин, специализиращ в машинното обучение и обработката на изображения. Джанг ръководи лаборатория недалеч от офисите на Face++. „В Китай сигурността е много важна и имаме голямо население“, казва той. „Много компании работят по въпроса.“

Други компании, работещи върху лицево разпознаване

Една такава компания е Baidu, която управлява най-популярната търсачка на Китай, заедно с други услуги. Изследователите на Baidu публикуват статии, показващи, че техният софтуер съперничи на повечето хора в способността им да разпознават лица. През януари компанията доказа това като участва в телевизионно предаване с хора, които са забележително добри в идентифицирането на възрастни от бебешки снимки. Системата на Baidu ги победи.

Сега Baidu разработва система, която позволява на хората да си купуват билети за влак, като показват лицето си. Компанията вече работи с правителството на Wuzhen, историческа туристическа дестинация, като  осигури достъп до много от атракциите им без билет. Това включва сканиране на десетки хиляди лица в база данни, за да се намери съвпадение, което Baidu твърди, че може да направи с 99% точност.

Джи Танг, професор в университета Цинхуа, който консултира основателите на Face++ като студенти, казва, че удобството на технологията е най-привлекателна за хората в Китай. Някои жилищни комплекси използват лицево разпознаване, за да осигурят достъп, а магазините и ресторантите се стремят към технологията, за да осигурят по-приятно изживяване на клиентите. 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.