Заглавна картинка на статията "Intel слага край на своя годишен форум - IDF17 е отменен."

Intel слага край на своя годишен форум – IDF17 е отменен

С голямо съжаление разбрахме, че компанията Intel е решила да преустанови организирането на своя годишен форум. От сега нататък Intel Developer Forum ще престане да съществува. Това слага край на очакванията ни за IDF17 и какво щяхме да видим там.

Защо IDF17 се отмени?

Intel пусна изявление в сайта на IDF17, с което обяви отмяната му и че работата по проекта се преустановява като цяло.

„Intel разви своето портфолио от събития и реши да преустанови IDF проекта от тук насетне. Благодарим ви за почти 20-те години Intel Developer Forum! Intel разполага с набор от ресурси на своя сайт intel.com, включително и Resource and Design Center с пълна документация, софтуер и инструменти за дизайнери, инженери и програмисти. Както винаги, нашите клиенти, партньори и програмисти могат да се свържат с представителите на компанията със своите въпроси.“

Intel вече обявиха, че тази година IDF17 няма да се състои в Китай. Все пак IDF17 се очакваше да се случи на територията на Щатите, макар и с променен формат. Преди тази новина да стане публична, информацията на страницата на IDF17 гласеше:

„В момента работим по промени върху Intel Developer Forum. Тази година събитието в Сан Франциско ще има нов облик и няма да организираме събитие в Китай. Очаквайте още информация скоро.“

Междувременно календарът на Moscone Center (където трябваше да се проведе IDF17) все още показва резервацията от Intel за датите 15 – 17 август.

Какво бе IDF досега?

Intel Developer Forum бе годишното издание, където компанията правеше най-важните си изявления. Там бяха обявени големи продукти и новини като информация за Skylake и Kaby Lake, технологията Optane и други иновации. Отменянето на събитието означава, че (засега) компанията няма подиум, от който да обявява нови продукти и новини за своите потребители. По-интересното е как това ще повлияе на програмистите, които присъстваха и представяха новини на този форум. До този момент те бяха душата и сърцето му. А сега?

Вероятността Intel да преустановят работата си по подобни форуми е изключително малка. Все пак е ясно, че компанията работи върху нещо и резултатът е, че познатият ни форум е вече в историята. IDF17 е официално отменен. Видяхме, че компанията вече не пуска новите си продукти на годишна база. Вместо това те обявяват и пускат на пазара новости през цялата година. Това прави годишен форум като IDF труден за организиране и оправдаване. Как ще бъде заменено, остава все още неясно.

Intel посочиха като основна причина рязката си промяна през последните няколко години. Виждаме как компанията пренасочва основния си бизнес от PC компоненти към центрове за данни. С появата и развитието на изкуствен интелект, Optane, Интернет на нещата, автоматизиране и други подобни технологии Intel започва да се фокусира върху други неща. Според тях IDF вече не покрива интересите на компанията.

Надяваме се скоро да видим ново събитие от компанията, където да се радваме на нови технологии. Очаквайте новости около темата.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.