Инженер подобри дрон, за да спаси куче

Инженер подобри дрон, за да спаси куче в Ню Делхи. 27-годишният Милинд Радж вече е известен с постиженията си в изкуствения интелект. Но този път построява дрон и слага роботизирана ръка с допълнителни „нокти“, с които да успее да спаси куче.

Докато Радж се разхожда една сутрин в Ню Делхи, чува жалкото скимтене. Проследява звука и вижда заклещеното куче в канала. Местните му казват, че животното е там и плаче в продължение на два дни. Но никой не се опитва да спаси кучето, защото канализацията е толкова мръсна, че не би било възможно някой да го спаси, без да застраши собствения си живот.

Операция „Да извадим кучето от калта“

Радж решава да се заеме със сложната задача и да изработи дрон, способен да спаси кучето. Въпреки че има голям опит в роботиката и изкуствения интелект, той казва, че изграждането на правилните елементи е предизвикателство. В рамките на няколко часа той успява да свърже роботизирана ръка с „нокти“ към шест-роторен дрон, и двете изработени в лабораторията му в град Лукнау. Всъщност дронът е построен преди две години. Роботизираната ръка е нещо, което създава специално за спасяването. Инсталира сензори за проследяване на сърцето и дишането, за да следи състоянието на животното. „Изкуственият интелект ми помогна да наблюдавам сърдечната честота на животното“, каза той, „Ако хватката е прекалено здрава, то може да се задуши.“

Щом завършва дрона, Радж се връща на мястото. Той казва, „Кучето беше травмирано и не реагираше“. Затова Радж успява безопасно да сложи примка около врата на кучето и ноктите около торса му. От видеото се вижда, че докато животното се издига нагоре, сякаш не е много зантересовано от случващото се около него. Операция „Да извадим кучето от калта“ е успешна. Историята има още по-добър край. Радж решава да осинови кучето и го кръщава Lifted (вдигнат).

Хуманоидният робот на Милинд Радж бе една от основните атракции през февруари на UP Investors` Summit 2018. Триезичният робот, който владее хинди, английски и санскрит, приветства премиера Narendra Modi и главния министър Yogi Adityanath пред другите гости на събитието.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.