хибернация Windows 10

Хибернация в Windows 10 – тайните настройки за пестене на място и време

Настройката за хибернация е прекрасна алтернатива на приспиването на компютъра. Тя ви позволява да намалите използването на енергия от Вашия компютър до нула, като той остава в състояние да се приведе много бързо в работен режим. Ето как да конфигурирате и управлявате тази функция и размера на хибернационния файл.

Хибернация: сладки сънища zZzZz, но не точно

Както споменахме по-рано, хибернацията понякога е за предпочитане пред заспиването, тъй като тя не използва енергия и запазва системата ви в работно състояние. Когато включите хибернирания преди това компютър, всички отворени приложения, раздели в браузъра и работни файлове излизат пред вас точно така, както сте ги оставили по-рано.

При съвременните персонални компютри с много памет и относително малки SSD дискове управлението на хибернационния файл е много важно. Конфигурирана правилно, функцията може да работи и без да използва памет за съхранение, равна на размера на RAM-та.

Как бе момче, как да го свържа

На първо място трябва да пуснем Command Prompt.

Command Prompt

Щом като сме го пуснали като администратор, вече можем да го използваме!

За конфигуриране на хибернацията трябва да използвате командата PowerCfg заедно с ключа  /h (от хибернация). Отворете Command Prompt като администратор и използвайте всяка от следните команди:

Powercfg /h on/off – Тази команда включва или изключва функцията на хибернацията.

Command Prompt

Powercfg /h /type reduced | full – Ако желаете да използвате функцията за бързо стартиране, но нямате нужда от хибернация, променете типа на хибернационния файл на намален. Така се използва само част от дисковото пространство, което би използвал пълният файл.

Powercfg /h /size nn – Използвайте тази команда, за да включите режима на хибернация и да определите размера на хибернационния файл като процент от инсталираната памет. Минимумът е 40 %, а максимумът – 100. Избягвайте да правите файла твърде малък, защото така той няма да може да побере цялото съдържание на паметта в него.

За да видите размера на текущия хибернационен файл, отворете Command Prompt и напишете командата dir c:\hiberfil.sys /ah . (Последният ключ е необходим, тъй като този файл е скрит).

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg