Най-бързият фотоапарат в света снима с 10 трилиона кадъра в секунда - дневна доза

T-CUP – Най-бързият фотоапарат в света

Знаете ли, че… най-бързият фотоапарат в света снима с 10 трилиона кадъра в секунда?

Наречен T-CUP, той може да заснеме 10 трилиона кадъра в секунда, което му позволява да „замрази времето“ и да види светлината при супер забавено движение.
Изследователи от Националния институт за научни изследвания в Квебек (INRS) и Калифорнийския технологичен институт (Caltech) започнаха да работят върху компресирана ултрабърза фотография (CUP), която може да заснема изображения с около 100 милиарда кадъра в секунда. T-CUP подобрява тази техника, която се основава на снимане с фемтосекундни кадри (един квадрилион от секундата). Включва също и събиране на данни, които обикновено се използват в томографията.

най-бързият фотоапарат в света

Знаехме, че като използваме фемтосекундна камера, качеството на изображението ще бъде ограничено“, каза Лихонг Уанг, професор по медиен инженеринг и електротехника в Калтек и директор на Caltech Optical Imaging Laboratory (COIL). „За да подобрим това, добавихме още една камера, която снима статичен образ. В комбинация с изображението, получено от фемтосекундната камера, можем да използваме това, което наричаме трансформация на радион, за да се получат висококачествени изображения, докато се записват десет трилиона кадъра в секунда.“

Новият фотоапарат успява да заснеме времевото фокусиране на един фемтосекунден лазерен импулс в реално време – процес, записан в 25 кадъра, на интервал от 400 фемтосекунди. Детайлно се вижда формата на светлинния импулс, интензитетът и ъгълът на наклона.

„Новият фотоапарат буквално дава възможност да замразите времето, за да видите явленията – и дори светлината – в изключително забавено движение“, каза водещият автор Джинянг Лианг.

„Това е постижение само по себе си, но вече виждаме възможности за увеличаване на скоростта до един квадрилион (1015) кадъра в секунда!“

Сега, когато най-бързият фотоапарат в света претендира за световен рекорд, се очаква да се използва в ново поколение микроскопи за медицински и други приложения.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.