Google I/O 2022: Новите устройства и функции

От Android 13 до предстоящия Pixel Watch, ето какво разкри Google на годишната си конференция за разработчици Google I/O 2022

Google I/O, годишната конференция на компанията за разработчици, започна през 2022 г. с обичайната реч. Лично, за първи път от три години, главният изпълнителен директор Сундар Пичай откри конференцията. По време на речта Google обяви актуализации за следващата версия на своята операционна система, Android 13. Компанията показа телефона Pixel 6A, часовника Pixel Watch и слушалки Pixel Buds Pro. Имаше и тийзъри за таблет Pixel и телефони Pixel 7 и 7 Pro, като последният беше насрочен за есента. И подчертавайки незабавния превод и всички новости, Google предостави бърз поглед към своите AR очила в процес на разработка.

Google I/O 2022 Сундар Пичай

Компанията също така обсъди най-новите си разработки в областта на поверителността и сигурността.  Това включва по-голяма анонимност и защита на виртуалните карти за плащане в Chrome – номера на виртуалната кредитна карта, генериран в движение при закупуване на артикули онлайн, ще бъде скрит от търговците на дребно. Нов, „Моят рекламен център“ в приложението Google ви позволява да управлявате какви реклами искате да виждате и ще има по-лесен начин за премахване на лична информация от резултатите от търсенето с Google.

Търсене, карти и автоматизация

Компанията обяви много актуализации за автоматизация, като автоматичен превод и автоматична транскрипция за видео. Плюс големи актуализации на Maps (и виртуално осветление за Meet, което идва от Project Starline). Google добавя функция за автоматично обобщаване, за да предостави TL;DR на голям документ. Това ще дойде и в Google Chat, като ще помогне на потребителите да получат акцент от дълъг разговор в чат.

Търсенето може да включи заявка, комбинираща снимка с текстов въпрос и ще интегрира „близо до мен“ в тези търсения. Също така ще може да обработва търсения въз основа на панорамна снимка, функция, която нарича „изследване на сцената“.

Google въвежда внедряване на 10-точкова скала за тон на кожата на монах (и я предоставя с отворен код), за да помогне за премахване на пристрастията в технологията си и да подобри индивидуалното изживяване, където е приложимо, като уместност при търсене и фото филтри.

Google Асистент

Nest Hub Max получава Look and Talk: използва разпознаване на лица (на устройство), за да инициира взаимодействие, така че не е нужно да казвате „Хей, Google“ многократно. Бързите фрази са често използвани инструкции, които също могат да заобиколят Hey, Google. Можете да изберете кои фрази да познава. Асистентът подобрява   ефективността на разговора.

Android 13

Google Wallet е точно това, което пише на кутията. Компанията, подобно на Apple, работи върху въвеждането на цифрови идентификационни номера – започва с шофьорски книжки – в портфейла си и скоро ще се въведе в устройства с Wear OS и Android. Актуализацията на Android включва подобрения на системите за ранно предупреждение и SOS, които се разширяват и до Wear OS.

Google I/O 2022 Android 13

Компанията е работила за рационализиране на Android за по-големи екрани – с други думи, таблети – с по-добро управление на множество приложения, което прави таблетите да изглеждат много повече като iPad Pro. Android е с актуализация на 20 от приложенията за големи екрани.

Има добавени и още начини, по които ще активира прехвърлянето между устройства. Например достъп до всичките ви телефонни съобщения на вашия Chromebook (Phone Hub) или изрязване и поставяне между тях. И се простира до устройства за интелигентен дом чрез платформата Matter.

Google Pixel Buds Pro

Това са първите Pixel Buds, включващи активно шумопотискане и технологиите на Google за по-добра изолация и по-добра прозрачност. Те ще получат актуализация след стартиране, за да включат пространствено аудио и ще можете да ги проследите чрез Find My Device на Android. При цена от $199, те ще са готови за предварителна поръчка от 21 юли.

Google Pixel 6A, Pixel 7 и 7 Pro

Моделът с начална цена от $449 на телефоните Pixel 6 на Google ще бъде наличен за предварителна поръчка от 21 юли.

Google също показа серията Pixel 7, с рециклирана алуминиева лента за камера и стъклен гръб, плюс актуализирана версия на своя домашен мобилен процесор Tensor, който е оптимизиран за AI. Ще се доставя през есента с Android 13.

Pixel часовници и таблети Pixel

Google I/O 2022 Pixel Watch

На събитието Google I/O 2022 показаха и часовника Pixel, който ще има подобрен интерфейс на Wear OS и много извито стъкло. Той ще поддържа Google Wallet и ще има широка интеграция с Fitbit. Ще бъде наличен през есента.

Таблетът е представен като допълнение към телефона Pixel и е насрочен за 2023 г.

Споделете с нас Вашите коментари и впечатления в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.