Блокчейн и бъдещето на публичните услуги 2022

Конференцията “Блокчейн и бъдещето на публичните услуги 2022”

Едно от предизвикателствата пред блокчейн е как да се развива, избягвайки пълната липса на регулация, но също и прекомерната такава, стана ясно на първата у нас конференция “Блокчейн и бъдещето на публичните услуги 2022”

Блокчейн технологиите позволяват да увеличим доверието в институциите, но за целта първо е необходимо да дигитализираме съответните процеси и след това – да включим блокчейн като допълнителен слой, добавящ сигурност и проследяемост. Това са част от изводите на първата по рода си у нас конференция “Блокчейн и бъдещето на публичните услуги 2022”. Тя се проведе на 12 май в София и беше организирана от Посолството на Франция в София като част от инициативите, свързани с френското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Съорганизатори са Сдружение Startup Factory и Френският институт в София.

Фокусът на събитието

Във фокуса на събитието беше внедряването на Европейската блокчейн инфраструктура за услуги (т.нар. EBSI – European Blockchain Services Infrastructure), което вече е започнало у нас. Инфраструктурата ще позволи гражданите на България да ползват публични услуги по-евтино, по-бързо и по-лесно. Тя ще направи и редица услуги като проверка на дипломи, проследяване на документи и други, по-евтини и леснодостъпни. България вече поддържа “възел” от Европейската блокчейн инфраструктура и в следващите месеци ще са налични първите инструменти и приложения, които могат да се ползват от български граждани и администрацията за по-ефективни трансгранични публични услуги.

“Вместо да минаваме през бавни и скъпи процеси на превод, апостил, легализация, ще можем да запазваме в цифровия си портфейл нашата диплома и да позволяваме тя да бъде верифицирана върху блокчейн, когато кандидатстваме за работа или университет в друга страна член” – сподели Емилиян Енев, съорганизатор на събитието и съосновател на българската блокчейн фирма Recheck.

Важен аспект е и проектът за европейски личен цифров портфейл, който се очаква да бъде внедрен през следващите няколко години. Той ще ни даде възможност изцяло да контролираме важни удостоверителни документи като шофьорска книжка, диплома, сертификати и да решаваме как и на кого да даваме достъп до тях.

Темите на конференцията “Блокчейн и бъдещето на публичните услуги 2022”

Сред темите, разгледани на конференцията, бяха още перспективите за внедряване на блокчейн в институциите в България, като последен етап на дигитализацията, постепенното оформяне на дигитална идентичност, чрез създаването на следи от всички наши действия в интернет, както и степента на подготвеност на системите на държавните институции за интегриране на блокчейн като инструмент за верификация на данни и прозрачност за управление на публичните ресурси. Според участниците в събитието, тази отворена технология може също да помогне на гражданите да си върнат контрола върху личните данни.

Конференцията беше открита от Н. Пр. Флоранс Робин – посланик на Франция в България, която акцентира върху нуждата да намерим баланс между пълната липса на регулация на блокчейн и прекомерната регулация. Министърът на електронното управление Божидар Божанов от своя страна заяви, че тази технология може да бъде използвана като инструмент за увеличаване на доверието в институциите.

Във форума се включиха още евродепутатът Ева Майдел, ръководителят на ЕК в България Цветан Кюланов, представители на национални и международни институции, на неправителствени организации и бизнеса. Райна Стамболийска, международно признат експерт, изследовател, консултант и автор в областите на киберсигурността и етичното хакерство, представи своя опит и сподели информация за успешно реализирани блокчейн проекти по света.

Какво мислите за блокчейн и бъдещето на публичните услуги? Ще се радваме да чуем Вашите мнения в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.