Физическа активност Тинейджъри
Photo by Cori Rodriguez from Pexels

Интензивната физическа активност през пубертета = здрави кости без остеопороза

Високо интензивната физическа активност в детството изгражда здрави и силни тазобедрени стави

Физически активните младежи ще се радват на живот без остеопороза, когато навлязат в напреднала възраст. Това показва проучване на изследователите от University of Bristol, публикувано в JAMA Network Open.

Изследването анализира данни от 2569 участници в здравното проучване „Деца от 90-те години“. То установява, че отделянето на повече време за умерена до интензивна физическа активност (MVPA) на 12-годишна възраст е свързано с по-силен ханша на възраст 25 години.

Оформянето на здрави кости по време на пубертета се счита за ключов фактор за риска от счупване и остеопороза в по-късен етап от живота. Фрактурите на бедрата представляват голяма част от усложненията на заболяването остеопороза.

Какво представлява изследването

Изследователите са проучили данни от физически активни здрави индивиди на възраст 12,14,16 и 18 години, които са носили акселерометри. Акселерометърът измерва движението на човек през цялото време, когато го носи.

Изследователите са открили доказателства, че MVPA при тинейджърите по-важно от MVPA в зряла възраст и че MVPA в ранна юношеска възраст може да бъде по-важно, отколкото в по-късна юношеска възраст. Имало е и доказателства, че по-високата активност (например с скачането) е свързана с изграждането на по-здрави бедра на 25-годишна възраст.

Dr Ahmed Elhakeem, водещ автор и старши научен сътрудник по епидемиология, казва:

„Уникалните данни за проекта „ Децата от 90-те“, събирани в продължение на много години, ни позволи да проследим времето, прекарано в различни физически активности през пубертета и да проучим как то може да се свърже със здравината на тазобедрените стави на възрастните. Резултатите подчертават юношеството като потенциално важен период за развитието на костите чрез упражнения с висока интензивност.. Физически активните ще се радват на здрави кости и липса на остеопороза през старостта си. Нашите открития показват, че е наистина важно да подкрепим младите хора да останат активни на тази възраст.“

Francesca Thompson, директор по клинични и оперативни въпроси в Кралското дружество за остеопороза (ROS), заяви:

„В момента ROS работи в тясно сътрудничество с Public Health England, за да преразгледа значението на упражненията за здравето на костите при децата. Резултатите от това проучване са добре дошли, тъй като предоставят допълнителни доказателства, че децата трябва да се занимават с физическа активност с умерена до висока интензивност в ранното си юношество, за да увеличат костната си сила в по-късен етап от живота и да намалят риска от болезнени фрактури. Приоритет трябва да бъде подкрепата и насърчаването на младите хора да бъдат по-активни физически“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg