електронна кожа

Електронна кожа се грижи за вашето здраве

Нов ултратънък и еластичен дисплей, който приляга плътно към кожата, може да измерва жизнените показатели. В комбинация с безжичен комуникационен модул, тази интегрирана биомедицинска сензорна система – наречена „електронна кожа“ – може да изпраща биометрични данни директно в облака или на смартфон. Едно от най-хубавите неща е, че няма да създава неудобство при носене, защото приляга плътно към кожата.

Изследването е резултат от академично-промишлено сътрудничество, ръководено от професор Такао Сомея от Университета в Токио. Технологията е създадена в партньорство с японския гигант в печатарската техника Dai Nippon Printing (DNP). Устройството беше представено на ежегодната среща на Американската асоциация за напредък в науката в Остин, Тексас, на 17 февруари.

Какво да очакваме?

Новата електронна кожа съчетава гъвкав дисплей с дебелина 1 милиметър, лек сензор и модул за безжична комуникация. Устройството е съставено от множество Micro-LED светодиоди в матрица 16 х 24 и опънато окабеляване, монтирани върху гумен лист. Електронната кожа може да бъде разтегната до 45% повече от първоначалния си размер, без да навреди на собствените си електрически устройства. Такао Сомея каза в интервю:

Нашият продукт може да се деформира свободно, защото е изработен от тънки и меки материали.

Благодарение на напредъка в полупроводниковата технология, новата система може да се носи върху кожата. Тя ще следи жизнените показатели като сърдечен ритъм, кръвна захар, кръвно налягане. Ще предоставя също и електрокардиограма, която се показва в реално време. Информацията може да бъде изпратена на вашия смартфон или да се запази в облака.

Новоразработеният дисплей ще улесни достъпа на информация за възрастни хора, както и за хора с намалено зрение. Също така ще може да се носи в продължение на седмица, без да предизвика възпаление на кожата. Това е добре дошло в болниците основно защото елиминира нуждата от големи машини, чиито кабели са свързани с пациентите. Това премахва немалка част от дискомфорта.

Това е първият разтеглив дисплей, постигнал по-голяма трайност и стабилност във въздуха, така че нито един пиксел не изгаря в матричния дисплей, докато е прикрепен плътно към кожата и непрекъснато е подложен на разтягане и свиване спрямо движенията на тялото.

Електронната кожа е много по-устойчива на износване и разкъсване от разтягане в сравнение с по-ранните дисплеи. Тя е изградена върху нова структура, която свежда до минимум стреса, дължащ се от разпъването на твърдите материали (микро-LED) и меките материали (като еластичното окабеляване) – водеща причина за повреда на предходните модели.

Изследователите са използвали метод, прилаган в масовото производство на електрониката – по-специално, ситопечат на сребърното окабеляване и монтиране на микросветодиоди върху каучуковия лист с монтаж на чипове и паста за запояване, които често се използват при производството на печатни платки. Прилагането на този метод вероятно ще ускори комерсиализацията на дисплея и ще помогне да се намалят бъдещите производствени разходи.

Такао Сомея също така допълни в интервюто:

„Нашата система би могла да бъде едно дългоочаквано решение за задоволяване на тази нужда, което в крайна сметка ще доведе до подобряване на качеството на живот за мнозина.“

Ако всичко върви по план, новата електронна кожа ще излезе на пазара през следващите 3 години. Учените се надяват за този период да подобрят надеждността на устройството чрез оптимизиране на структурата, подобряване на производствения процес за висока интеграция и преодоляване на техническите предизвикателства като покритие на големи площи.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Семерджиев