Начало / Новини / Часът на Земята 2017
Часът на Земята

Часът на Земята 2017

На 25.03.2017 г. (събота), в 20:30 ч. се отбелязва събитието „Часът на Земята„. Това е най-голямото събитие, извън религиозните празници, което се отбелязва от целия свят. Стотици милиони души, фирми и правителства по света се обединяват всяка година в подкрепа на околната среда, около най-голямото събитие в историята на човечеството.

По света

Повече от 5200 големи и малки градове, в 135 страни по света, изключват сами осветлението си за „Часът на Земята“. С това те изпращат мощно послание за изменението на климата. Събитието постави началото на нова ера. Членовете на кампанията се ангажират дългосрочно и извън нея. Това е пример, как могат да се постигнат велики неща, когато хората действат заедно, за една обща кауза.

„Часът на земята“ се отбелязва за първи път през 2007 в Сидни, Австралия, организирано от международната природозащитна организация WWF (World Wide Fund for Nature „Световен фонд за дивата природа“). Събитието се превръща в традиция и се състои всяка последна събота на месец март.

През 2007 година, 2,2 милиона души стават част от първия световен час на земята в Сидни, Австралия, изключвайки осветлението си за един час. Само една година по-късно 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света се присъединяват и изключват осветлението за един час.

Две години по-късно, към „Часът на земята“ се присъединяват над един милиард души в близо 4500 града от 88 държави, приканвайки общности, бизнеса и правителствата да спрат осветлението в продължение на един час от 20:30 до 21:30 на 28 март (събота).

Часът на Земята у нас

В България традиционно се включват официално, около 63 града. В София WWF обикновено организира шествие по време на самия „Час на Земята”, което започва в 20:30 ч. пред Народния театър и преминава по бул. „Витоша”, достигайки до НДК.

Всяка година „Часът на Земята“ използва видео платформата YouTube, за да вдъхнови хората. Провокира ги да споделят своите лични предизвикателства към целия свят. Задава въпросът „Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“. Всеки, който има някаква идея, може да я сподели, като качи своето клипче в най-известната видео платформа.

Ето видео от събитието през 2016 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Величко Димитров

Роден съм през 1995 г. в гр. Сливен. Завършил съм Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". Имам най-различни интереси и ми е приятно да общувам със сериозни хора, от които мога да почерпя опит. Напоследък се занимавам с блогване и Интернет маркетинг.