Спутник-1 човешки обект Космос

Спутник-1 е първият човешки обект излязъл в Космоса

Знаете ли, че…

Първият направен от човека обект излиза в Космоса през 1957 година. Това е руският сателит „Спутник-1“.

Спутник-1 е изведен в ниската околоземна орбита на 4 октомври 1957 година. Той е първият от поредицата спътници по космическата програма „Спутник“. Изстрелването му нагорещява космическата надпревара по времето на Студената война и предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.

Спутник-1 е изстрелян от секретния 5-ти научно-изследователски полигон на Министерство на отбраната на СССР, наречен „Тюра-Там“ и прекръстен впоследствие на „Байконур“. Той е изведен в Космоса с ракета-носител Р-7.

Спътникът се движи с 29 000 км/ч, като извършва една околоземна обиколка за 96, 2 минути. По време на движението си той излъчва сигнали с честота 20,005 и 40,002 MHz, които са улавяни от радиолюбителите по света. Сигналите се излъчат 22 дни, до 26 октомври 1957 г., когато батериите на предавателя се изчерпват. Спутник-1 изгаря при навлизането си в атмосферата на Земята на 4 януари 1958 г., след като изминава 60 млн. km и престоява 3 месеца в орбита.

Корпусът на спътника е направен от две полусфери, съединени с 36 болта. Херметичността на съединението е осигурена от гумено уплътнение. На борда си е имал два радиопредавателя (с честоти 20,005 и 40,002 MHz). Те са специално избрани, за да може да се приемат от радиолюбителите. Спътникът е тежал около 83 килограма.

Оригинални записи на излъчвания от Спутник-1 радиосигнал можете да чуете на следните линкове:

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg