Заглавна картинка на статията "CastAR затваря врати поради липса на финансиране"

CastAR затваря врати поради липса на финансиране

Някои от вас може би знаят за стартъп компанията CastAR. Тя бе основана от бивши служители на Valve и финансирана от Andy Rubin, един от създателите на Android. Е, за жалост, CastAR приключва съществуването си поради липса на инвеститори.

Какво се случи с CastAR

CastAR работеше върху шлем за смесена реалност. Той имаше за цел да прожектира холограмни изображения върху реалната обстановка около потребителя. Подобни продукти вече съществуват от производители като Microsoft и Magic Leap. Можете да прочетете повече за наследника на Microsoft HoloLens тук.

Снимка на CastAR

Според доклад основната група служители се опитват да продадат технологията, която вече е разработена от компанията. Това се случва след освобождаването на по-малко от 70 служители през последните седмици.

Историята на CastAR

CastAR бе основана през 2013 г. от Jeri Ellsworth и Rick Johnson, които напуснаха Valve. Екипът имаше на разположение данни и технологии относно смесената реалност и благословията на Valve за създаването на подобен продукт. Успя да събере малко над 1 милион щатски долара чрез кампания в Kickstarter, но след кратко време ги върна. Причината за това бе, че компанията получи финансиране от Playground Global в размер на 15 милиона щатски долара и отложи сроковете си за пускане на продукта на пазара.

Снимка на CastAR

Вече виждаме, че подобни шлемове за телефони си проправят път на пазара, благодарение на интересите на компании като Apple и Google. Все пак предизвикателствата и трудностите около разработването на наистина удобно и привлекателно устройство се оказват доста големи за компаниите, които се захващат с тази задача. CastAR се стремеше да разработи подобно устройство с доста по-малък бюджет от други стартъпи като Magic Leap (те събраха 1,4 милиарда щатски долара).

Последствия

Снимка на CastAR

Целта на CastAR бе да демонстрира шлема си по-късно тази година. За тази цел компанията създаде студиото Eat Play Sleep, което бе съставено от няколко бивши служители на Disney Infinity. За жалост, студиото бе затворено като част от освобождаването на екипа. Предстои да видим какво ще е бъдещето на тези ентусиасти и какво ще се случи с технологията им.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.