Начало / Технологии / Проектът Kernel: Имплантирани чипове в мозъка ще лекуват алцхаймер
Проектът Kernel

Проектът Kernel: Имплантирани чипове в мозъка ще лекуват алцхаймер

Какво представлява проектът Kernel

Стартъп, наречен Kernel, има за цел да разработи невропротези, които могат да помогнат на хората в борбата им с алцхаймер или други неврологични заболявания. Тази технология може да засили интелигентността на хората и тяхната памет.

Подобряване на умствените ни възможности чрез поставяне на импланти: това една от множеството задачи, върху които са фокусирани медицината и технологиите през последните десетилетия. Резултати от общите действия на технология и медицина са например пейсмейкърът и бионичната ръка.

Kernel разработва малък чип за имплантиране в мозъка, който действа като протеза. Устройството, наречено „невропротеза“, цели да помогне на хората, които страдат от някакъв вид мозъчна травма.

Компанията е основана в началото на 2016 г. Тя си е поставила задачата да изработи първата в света неврална протеза, която подобрява човешкия интелект. Стартъпът е получил финансиране от технологичния предприемач Bryan Johnson.

Директорът на Центъра за инженерна невралгия в Университета в Южна Каролина Тед Бергер има собствена разработка на невропротеза. В свои изявления той заяви, че вече наистина е време да се използват такива устройства за подобряване на човешката памет.

Как Kernel практически ще помага на хората

Изработеното от Тед Бергер устройство ще работи като изкуствен хипоталамус – зоната в мозъка, която отговаря за ориентирането на човека в пространството и за паметта му. Той планира да конвертира краткосрочната памет в дългосрочна и да я съхранява.

С помощта на електроди в човешкия хипоталамус сигналите от невроните ще бъдат записвани. Изобретателският екип е създал и математически модел, който приема входните сигнали и генерира памет.

Имплантираният чип ще има електроди за записване на сигнали и кодиране на информация. Той ще съдържа микропроцесор за изчисления и собствена памет. „Ние взимаме тези кодове, обработваме ги, след това ги усилваме и накрая ги връщаме обратно в мозъка“, казва Berger.

Ученият е тествал ефективността на изобретението си върху плъхове. Експериментите са потвърдили очакваните резултати. Плъховете имат около 200 милиарда неврони, а хората – само 86 милиарда. Предизвикателството пред Kernel е да бъдат разработени електроди с по-голяма плътност, за да могат да извличат още повече данни от невроните.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Почти юрист, малко журналист и малко повече - дърводелец. Здрасти!