Начало / Технологии / Високосна секунда удължава новогодишната нощ на 2016
високосна секунда, Земя, планета,
Земята периодично забавя движението около оста си и световното време се разминава със слънчевото. pixabay.com

Високосна секунда удължава новогодишната нощ на 2016

Часовото време на Земята ще бъде с високосна секунда по-близо до слънчевото време

Една високосна секунда повече ще отчетат часовниците на 31 декември тази година. Целта е да се съобрази световното време с въртенето на Земята около нейната ос, което е неравномерно.

Така ще празнуваме с миг повече в новогодишната нощ, когато към Координираното универсално време (UTC) ще бъде добавена 1 секунда и точно преди полунощ часовниците ще отчетат 23:59:60.

Фактор за определяне на единиците за време е въртенето на Земята спрямо отдалечени небесни тела. Секундата е база за отчитане на часовото време, определяна до 1956 година спрямо въртенето на Земята и средното слънчево време.

В средата на 20-ти век са изобретени т.нар. атомни часовници. Те показват атомно време с невероятно голяма точност и въз основа на тях се въвежда Координираното универсално време (UTC). Тези часовници са базирани на естествените вибрации на атома на цезия.

Двата начина за измерване на времето обаче – спрямо земното въртене и спрямо атома на цезия, не съвпадат. Разликата идва от факта, че периодично планетата ни се върти по-бавно около оста си. Това се дължи на гравитационното притегляне на Луната и други фактори.

Измерването, базирано на въртенето на планетата ни, губи между 1,5 и 2 милисекунди на ден в сравнение с атомното време. Следователно се стига до разминаване с цяла секунда на всеки от 500 до 750 дни.

Периодичното добавяне на високосни секунди е начинът тази разлика да бъде заличена. Общо 26 такива секунди са добавени от 1972 година до 2015 година. Решение за това се взема от Международната служба за изчисление на въртенето на Земята (IERS), когато очакваната разлика между двете измервания надвишава 0,9 секунди.

Високосните секунди коригират часовото време в точно определен ден в годината – на 30.06 или на 31.12. По този начин го доближават до средното слънчево време.

 

Източник: www.space.com

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.