Батман - детективски ноар филм

Батман на Мат Рийвс ще бъде детективски noir филм

Най- новият  филм за Батман имаше тежко начало. Първоначално Бен Афлек щеше да го режисира, но се отказа от режисьорския стол и реши да остане само актьор и ко-сценарист. След отказa му, студиото се опита да назначи Мат Рийвс, и след дълги и тежки преговори, постигнаха взаимно съгласие.

Самият Мат Рийвс съвсем наскоро завърши окончателно работата по „Войната за планетата на маймуните“ и тепърва ще започва работа по Батман. Но въпреки това, той вече има сравнително ясна идея за филма, който иска да направи.

Във всички мои филми се опитвам, по един хичкоковски начин, да използвам камерата и сценария така, че зрителя да може да се превърне в образа,който показвам. Да може да усети какво се случва с него. Има шанс да се получи една детективска версия на Батман, с допълнителна noir естетика. Тя ще показва нещата изключително от гледната точка на Батман, по един много могъщ начин, като се надявам това да помогне на публиката да разбере какво се случва в главата и сърцето му.

Тази визия на Рийв съвпада с първоначалната идея на Афлек. По думи на самия Афлек, той е искал да направи детективски филм, който да е силно повлиян от „Малтийския Сокол„. Тези негови желания се отразиха и в първоначалния сценарий, който Афлек написа заедно с Крис Терио и Джеф Джоунс. И макар и да се появи информация, че целият сценарий ще бъде пренаписан, ние искрено се съмняваме филмът да поеме в изцяло нова посока.

Самият Мат Рийвс сподели още, че намири доста прилики между образа на Батман и този на Цезар от филмите за Планетата на Маймуните:

Една от причините да се захвана с Батман е, че като малък го харесвах толкова, колкото и филмите за Маймуните, по които бях луд. Виждам един емоционален паралел между Цезар и Батман – и двата образа са измъчени и се борят със себе си, опитвайки се да направят правилното нещо в един несъвършен, корумпиран свят. Точно тази емоционалност е това, което ме привлича.

А ние сме много доволни от това, което чуваме. Ноар естетиката е нещото, които харесваме в Батман, и се радваме, че вместо поредния екшън, ще видим нещо малко по-различно. Имаме и довереи на Рийвс, който се справи повече от прилично с филмите за Маймуните. Особено след като не беше първи избор за тях и започна работа точно след като предишния режисьор се отказа.

Батман за момента е предвиден чак за 2019, така че има още доста време дотогава, но ние ще чакаме с нетърпение.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.