Автономни таксита политат в небето над Нова Зеландия (видео)

Фирма, финансирана от основателя на Google Лари Пейдж, представи електрически, летящи и същевременно автономни таксита. Те могат да изминат 100 километра само с едно зареждане със скорост до 180 км/ч.

Компанията Kitty Hawk обясни в сайта на новите автономни таксита, наречени Cora, че ще предлагат на потребителите услуга, близка до тази на авиокомпаниите. Превозните средства ще работят със „самолетен софтуер, комбиниран с човешки надзор“, допълват от там.

Цели

Новата фирма е локализирана в Нова Зеландия. Тамошното правителство я приветства горещо заради екологичните стремежи на проекта.

„Имаме амбициозни цели тук, в Нова Зеландия. Искаме да стигнем до нулеви вредни емисии във въздуха до 2050 г.“, каза д-р Меган Уудс, министър на науката и иновациите.

Kitty Hawk заяви още, че сега работи „конструктивно“ с авиационните регулаторни органи, но отказа да посочи дата, на която Cora могат да започнат работа.

Иновация

Този тип въздухоплавателни средства са известни като eVTOL, което на практика означава електрически автомобил с вертикално излитане и кацане.

„Всичко това е подвиг на инженерството“, каза пред ВВС Стив Райт, доцент по аерокосмическо инженерство в университета на Западна Англия. „Работим по технологията от дълго време, но въпреки това не спира да бъде трудно. А да го направим с батерии, е още по-впечатляващо.“

Специалистът е категоричен, че технологията на батериите държи иновациите в ръцете си. „Cora имат по-малък диапазон за момента, но това не ни притеснява. Те ще имат добър пазар в претъпканите мега-градове на бъдещето.“

Концепцията за пътнически дрон обаче все още изглежда трудна за „отлепване от земята“ чисто практически. По време на технологичния панаир CES (Международното шоу за потребителска електроника) през януари, изпитателният полет на превозно средство SureFly беше отменен поради слаб дъжд. Дори богата държава като Дубай все още не е въвела самолетната таксиметрова услуга, която правителството първоначално заяви, че ще стартира през юли 2017 година. Това със сигурност значи, че още има дълъг път за извървяване.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.