Заглавна картинка на статията "AMD Ryzen Threadripper - какво знаем досега?"

AMD Ryzen Threadripper – какво знаем досега?

Предполагам, всички сте чували за най-новото чудовище при процесорите от AMD, наречено Ryzen Threadripper. Ако не сте, сега ще научите.

Какво представлява Threadripper?

Този звяр ще има 16 физически и 32 логически ядра, като с това застрашава серията от екстремни процесори на Intel. Освен 16 ядра, с честота от цели 4GHz, Threadripper ще разполага и с 64 PCI Express 3.0 линии. При това цели 48 от тях са предвидени за работа с видео карти, което е най-големият брой на потребителския пазар. А за да станат нещата още по-хубави, ще работи с quad-channel RAM. Всяка нова линия процесори идва и с нови чипсетове и дъна. Този път чипсетът се нарича Х399, но с всички тези хубави неща идва и едно лошо. При тази серия от процесори ще бъде почти невъзможно да се маха капачето на процесора.

Графика с данни на процесора

Графика с данни на процесора

Графика с данни на процесора

А сега е време и за малко непотвърдена информация. Това, което успяхме да намерим, е очакваната цена на този модел. Предполага се, че AMD Ryzen Threadripper ще стъпи на пазара на цена около 1000 щатски долара. Научихме, че се очаква да бъде пуснат в продажба на 10 август. Ще разгледаме подробно спецификациите на продукта при излизането му на пазара.

Снимка на сокета

А нещо за модели с 14, 12 и 10 ядра?

За момента нито е потвърдено, нито отхвърлено от AMD съществуването им. От AMD официално обявиха, че ще има модел с 12 физически и 24 логически ядра. За останалите към днешна дата няма официална информация.

Снимка на процесора

Към кого са насочени тези процесори?

Тази серия от процесори е насочена предимно към хора, занимаващи се със създаване на снимки, видеа, 3D анимации, музика и т.н. Това не означава, че и при останалите няма да има разлика, но в повечето случаи не си заслужава. Изключение са най-големите ентусиасти, които ще си го вземат само за да го клокват и да го човъркат, с цел да видят колко е мощен реално.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Басамаков