Майкрософт: Смартфонът е мъртъв

Microsoft: Смартфонът е мъртъв, но все още не сте го осъзнали

Смартфонът е мъртъв. Бъдещето принадлежи на устройствата за смесена реалност. Това твърди Алекс Кимпан, един от мениджърите на Microsoft.

Очакваните приходи на  Apple от IOS през тази година трябва да достигнат 1 трилион долара. Но телефонът, който движи бизнеса с мобилни устройства на Apple, е ходещо зомби, според един от мениджърите на Майкрософт.

Царуването на смартфоните, оглавено през последните 10 години от iPhone, като епицентър на иновациите, приключи. Това заявява Алекс Кипман, главен изобретател на холографския хедсет на МайкрософтHoloLens.

Смартфонът е мъртъв. Хората просто не са го осъзнали“, каза той пред Bloomberg. Според Кипман платформата, която ще замени умните телефони, ще бъде устройство за смесена реалност като Хололенс. Кипман вярва, че прожекционните възможности на устройството го правят естествен наследник на всичко, което притежава екран. Сред устройствата, които ще бъдат погълнати, са смартфоните и телевизорите.

Не само Microsoft говори за края на смартфоните

Всъщност мениджърът на Майкрософт не е единственият, който твърди, че следващото голямо нещо ще бъде именно смесената реалност. Директорът на Apple Тим Кук каза през февруари, че AR (Augmented Reality) е „идея, голяма като тази за смартфона”. Шефът на Facebook Марк Цукерберг се надява устройството Oculus също да намери своето място в платформата на AR. С него той би желал да намали зависимостта си от Google и Apple, докато Google залага на своето технологично чудо, наречено Magic Leap.

Наскоро в свое изявление главният изпълнителен директор на Microsoft Satya Nadella предположи, че вероятно някой ден компанията пак ще започне да прави смартфони. Кипман обаче излезе от положение, като допълни, че действително Майкрософт може отново да започне да прави смартфони някога, но самият той не харесва тези, които съществуват в момента.

Двете изказвания запазват мечтата на компанията да бъде водещ производител на мобилни устройства. Те обаче избягват ангажимента да се върнат към мъртвия си бизнес с Lumia. Каквото и да се получи занапред, Nadella иска да произвежда устройство, което достига отвъд сегашните стандарти за мобилни технологии.

Като имат предвид обезценяването на бизнеса на Nokia, в Microsoft вече са имунизирани срещу болката, която ще дойде от евентуалната смърт на смартфона. С HoloLens Майкрософт има нов шанс да постигне онова, което липсваше в мобилния им телефон.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg