Заглавна картинка на статията "5 "умни" устройства, които можем да направим вкъщи с Arduino"

5 „умни“ устройства, които можем да направим вкъщи с Arduino

Всички знаем, че любопитството на човека няма граници. От този факт произлизат и иновациите в роботиката. Хиляди любопитни хора изпробват въображението си на подобни платформи. Днес ще ви представим пет „умни“ устройства, които можем да си направим с помощта на Arduino.

Както споменахме, любопитството на човешката раса няма край. То кара хората да измислят всевъзможни изобретения за дома от всякакви подръчни материали. Хардуерът с отворен код съпътства пътя към тези аматьорски роботизирани изобретения в почти всяка стъпка. Платки като Raspberry Pi и Arduino могат да се програмират съвсем лесно за да се свържат със всякакви сензори и да изпълняват какви ли не действия.

Снимка на платка Arduino

Arduino е едно от най-популярните и използвани решения при тези ситуации. То е едно наистина просто устройство, което стъпи на пазара за пръв път през 2005 година. В същността си е просто една платка с микроконтролер и портове за комуникация като USB. към тази платка могат да се свържат сензори за температура, светлина, разстояние, движение и влага както и LED осветление, говорители, монитори и много други.

Arduino е вече популярно в много училища, където малките ентусиасти поемат първите стъпки към света на програмирането. Както вече споменахме в началото на статията, въпреки своята простота, потенциала на продукти като Arduino е почти безграничен. Някои разработчици сглобяват невероятни неща с подобни устройства. Нека ги разгледаме.

Персонална прахосмукачка Roomba

Снимка на Arduino прахосмукачка

Въпреки, че външният вид далеч не е толкова привлекателен като на оригиналната Roomba, този продукт все пак върши работа. Поради големите си размери, може би не чисти толкова добре около домашното обзавеждане. Въпреки всичко това, благодарение на Arduino, B. Aswinth Raj е успял да си сглоби собственоръчно роботизирана прахосмукачка.

За тази цел са били използвани метална прахосмукачка, малко сензори, платка Arduino и няколко електрически мотора за движение. Като резултат виждаме една автоматизирана прахосмукачка, която може сама да се навигира около мебелите вкъщи. Мечтата на всяка домакиня!

Дрон от Lego части

Снимка на Arduino дрон от Lego

Можете ли да си представите летящ дрон, направен почти изцяло от Lego части? Е, дори да не можете, той все пак съществува. Създателите му дори твърдят, че е лесен за направа. Тук отново виждаме помощта, която платката Arduino указва.

Стартъп компанията Flybrix разработи различни „направи си сам“ комплекти, с които можем да си сглобим летяща машинка. Моделите могат да имат четири, шест и дори осем витла. Не само това, но има възможност за монтиране на камера GoPro! Всички те могат да се контролират от мобилна апликация за iOS (за феновете на iPhone) както и за Android.

Риба-робот

Снимка на Arduino риба-робот

Проектирана от Eric Dirgahayu, тази странна риба-робот е направена главно от PVC тръби. Тук Arduino Pro подпомага движението и цялостния контрол, като е изцяло защитен от водата. Машинката има няколко сензора за дълбочина, pH ниво и други, както и камера. С тяхна помощ джаджата може да взима важни данни от големи аквариуми без да се излага човешки живот на риск. Това също би предпазило и рибите от излишен стрес.

Бюджетна косачка за трева

Снимка на Arduino косачка

Водейки се по идеята за самоделна Roomba прахосмукачка, попадаме на лесен и евтин начин да се справяме с тревата на двора. Инженерът Andreas Haeuser вдъхва живот на Ardumower, която комбинира 3D принтиране с Arduino платка. Крайният продукт е тази практична и евтина косачка, която дори се продава онлайн за около 16 Щатски Долара.

Тениска със светлини за велосипедисти

Снимка на Arduino тениска за колоездачи

Един от най-големите рискове за феновете на колелата е тяхната видимост. Те са в доста по-голяма опасност от почти всеки друг участник в движението, особено през нощта. Благодарение на Arduino и LolyPad, вече имаме специална тениска с вградени светлини. Тя може да индикира позицията на колоездача, както и посоката, в която се отправя. Сензорите в ръкавите на дрехата подават информация към платката, която активира съответните светлини. Всичко това може да се вшие в комфортна дреха за всеки колоездач.

Вие имате ли някакви интересни идеи за това просто на пръв поглед устройство? Бихте ли пробвали някое от тези джаджи? Може би бъдещето е в простата, но ефективна техника?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.