Дневна доза, 75% от вселената се състои от водород

75% от Вселената се състои от водород

Знаете ли, че…

75% от барионната маса на Вселената се състои от водород. Това означава, че след тъмната енергия и тъмната материя (ако ги има) водородът е най-разпространената субстанция в Космоса.

Некомпактните звезди се състоят основно от водород в плазмено състояние. Най-разпространеният изотоп на водорода, наречен протий (означаван за по-просто с 1H), се състои от един протон и нито един неутрон.

Другите, по-рядко срещани изотопи на водорода, се наричат деутерий (2Н) и тритий (3Н). Съдържат по един протон и съответно един и два неутрона.

Докато тритият е радиоактивен с период на полуразпад 12,32 години, деутерият е стабилен и се среща сравнително често на Земята. В земните океани се среща приблизително по един деутериев атом на всеки 6500 атома обикновен водород.

Ако темата ви е интересна и искате да разберете как учени откриха метален водород, натиснете тук.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.