Led Zeppelin Image

За Led Zeppelin и филмовите трейлъри

Задавали ли сте си въпроса как може един трейлър да придизвика реакцията „Леле-мале, какво видях току-що…” и да ви остави с отворена уста? Моят отговор на този въпрос е лесен – просто добавете песен на Led Zeppelin!

Макар да изглежда така, сякаш добавянето на 70-арски рок е лесна работа, това не винаги стои по този начин. През последните няколко десетилетия останалите живи членове на бандата подбираха доста внимателно филмите, които да използват в тяхната музика. Един пример за това е, че за филма „Училище за рок” (School of rock) се е наложило Джак Блек лично да моли  членовете на групата да използва “Immigrant Song”, след като режисьорът Ричърд Линклатер не е успял да ги убеди.

Разбира се, винаги може да се използва и кавър версия на някоя Led Zeppelin класика. Пример е както трейлърът на “Мъжете, които мразеха жените” ( с наистина уникален превод на The Girl With The Dragon Tattoo), така и сцената от „X-мен: Дни на отминалото бъдеще” (X-men: Days of Future Past), когато Магнито издига цял стадион във въздуха под оркестралния съпровод на Kashmir.

Няколко примера с участието на Led Zeppelin

През 2013 г. бомбастичното начало на песента Good Times Bad Times“ се появява в трейлъра на „Американска схема“ (American Hustle) на Дейвид Ръсел.

През следващата 2014 г. вторият трейлър на „Мисията невъзможна: Престъпна нация“ (Mission: Impossible – Rogue Nation) използва безсмъртната класика Whole Lotta Love, макар и да не започва директно с легендарното начало на песента, а с нейната интерлюдия. След това добре познатият отвяващ риф се появява точно в момента, когато Том Круз вилнее със своя мотор и продължава да звучи до появата на добре познатата ни музикална тема на „Мисията невъзможна“.

2015 г. отново е отбелязана подобаващо от творчеството на групата. Този път филмът е „Големият залог“ (The Big Short), а песента – When the Levee Breaks. Един безспорно перфектен избор за саундтрак, подчертаващ нарастващото безпокойство на група влиятелни фигури от Уолстрийт непосредствено преди рухването на жилищния пазар през 2008 г.

И накрая можем да посочим и два по-нови трейлъра с участието на Led Zeppelin. В началото на месеца станахме свидетели и на финалния такъв за „Крал Артур: Легенда за меча“ (King Arthur: Legend of the Sword), който решава да използва Babe I’m Gonna Leave You.

И накрая, но не на последно място, един от филмите, които очаквам с нетърпение тази година – „Тор: Рагнарок“ (Thor: Ragnarok). Там можем да чуем постепенно набиращата сила Immigrant Song, която изригва по викингски епично в момента, когато Кейт Бланшет разрушава Мьолнир (чукът на Тор) с една ръка. Като цяло трейлърът е наистина впечатляващ (все пак в един момент се появява и Хълк, който винаги носи допълнителни точки епична страхотност с появата си), но все пак остава въпросът защо Marvel чак сега решиха да използват една от най-емблематичните песни, засягаща нордическата митология във филмите за Тор.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.