Заглавна картинка на статията за DRAM GDDR6

Новата DRAM GDDR6 памет на Samsung пристига следващата година със скорост 16Gbps.

Samsung официално обявиха производство на новата DRAM GDDR6 памет, която ще е със скорост на предаване 16 Gbps, разполагайки с 64 GB/s пропускателна способност (на чип) и ще работи под напрежение от 1.35 V. Те искат скорости от порядъка на 12 – 14 GBps да станат стандарт в графичната индустрия и техният нов продукт да бъде в категориите за висок клас. Новият GDDR6 стандарт ще бъде поддържан от всички 3 водещи производители на DRAM. За съжаление, самият анонс не съдържа много информация за интегралните схеми. Новата технология на Samsung спечели наградата CES 2018 за скорост на пропускане – 16 Gbps.

Описание на DRAM GDDR6

 

 

 

 

 

Кои ще са потенциалните клиенти на новата DRAM GDDR6 ?

Най-очевидният е NVIDIA, тъй като преди известно време беше потвърдено, че графичните процесори VOLTA ще използват интерфейса на GDDR6 паметта.  Също така, те бяха и продължават да бъдат първите и единствени клиенти, които използват техния стандарт за памет G5X и ще продължат сътрудничеството си с Volta и GDDR6.  Освен това си струва да се отбележи фактът, че Micron и Samsung са ключови партньори в предоставянето на NVIDIA с техните съответни предложения за DRAM.

Говорейки за клиенти, AMD от своя страна могат да продължат да работят с HBM2 на техните VEGA видео карти, докато не започнат да използват по-евтина и подобрена памет на интерфейса, което би могло да обясни забавянето на VEGA 11. Техен ключов партньор в разработването на HBM DRAM, SK Hynix обмисля да използва GDDR6 памет, което би могло да накара AMD да размислят.

Intel, третият участник в индустрията за графични процесори, наскоро назначиха вече бившия шеф на отдела за графични технологии в AMD – Raja Koduri и планират разработката на свои GPU-та. Факт е, че ще мине известно време, може би години, докато произведат конкурент, който да надмине или дори да се изравни с GDDR6, но до тогава новата технология на Samsung ще се задържи на върха.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Семерджиев