Заглавна снимка на статията "AMD с нови видео карти от висок клас до края на тази година!"

Висок клас AMD видеокарти се очакват до 2021

По време на The Global Stage for Inovation, накратко CES, не бяха засегнати много новости около AMD. Репортерите имаха шанс да задават въпросите си директно на главния изпълнителен директор на компанията, Лиса Сю, която разкри повече детайли около предстоящите висок клас AMD видеокарти.

След въпроса на Гордън Унг, редактор на PCWorld, Лиса Сю се обърна към него с думите:

Може да очаквате нови видеокарти от висок клас, базирани на Navi. Обикновено не коментирам продукти, които не сме обявили официално.

Характеристики

Това е информацията, която Лиса Сю издаде до момента, но скоро може да очакваме да бъдат издадени още пикантни подробности около предстоящите графични процесори. Очаква се видеокартите да бъдат изработени чрез 7nm+ литография с нова RDNA 2.0 архитектура. Възможно е високият клас карти с кодово име Navi 21 да имат ray tracing поддръжка, комбинация от GDDR6 и HBM2 памет и по-добра енергийна ефективност.

Ray Tracing поддръжка?

Главният изпълнителен директор на AMD каза няколко думи и относно ray tracing поддръжката.

Казвала съм и преди, че ray tracing е важна технология, и все още вярвам в това. Ако погледнете докъде сме стигнали с разработката в момента, ще видите, че е още рано да се очаква ray tracing. Продължаваме да инвестираме в разработването на такъв тип видеокарти, но все още няма достаъчно приложения и игри, които да използват тази технология по някакъв начин. От AMD можем само да кажем, че сме доволни от нашата позиция в разработката на този висок клас видеокарти.

Малко повече информация за Ray Tracing

Тази технология е сравнително непозната за повечето хора. В превод от английски се обяснява сама наполовина – проследяване на лъчите. Ray Tracing спомага за генерирането на по-добро цифрово изображение (визуализация) откъм светлинните ефекти. Използва се от филмите и сериалите за създаване на убедителни CG (Computer Generated) ефекти в реални сцени. Проследяването на лъчите е изключително трудно, тъй като работи на принципа на симулирането и проследяването на всеки лъч светлина от всеки източник на светлина. Този тип визуализация изисква доста добър процесор, това е главната причина, поради която още не е масова практика във видеоигрите.

Според Лиса Сю може да очакваме новите видеокарти да ни зарадват до края на тази година или през 2021 година. Сега е моментът да Ви поканим да се присъедините към нашата фейсбук група Технологичното общество на България. В групата ще може да зададете Вашите въпроси, както и да отговаряте на вече зададени такива.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.