Google Киборг лещи

Гугъл иска да инжектира лещи-киборги в очните ви ябълки

Гугъл патентова нова технология, която ще позволи на компанията да инжектира компютъризиран обектив директно в очната ябълка.

Технологичният гигант развива интелигентните очила и дори интелигентни контактни лещи в продължение на години. Най-новата патентована технология на Гугъл за лещи-киборги ще ни отведе много по-далече и по-дълбоко в тази сфера.

В своята заявка за патент Гугъл заявява, че може да премахне лещата на окото, да инжектира флуид в получената празнина, а след това да постави електроника във флуида. Миналата седмица американското патентно и търговско ведомство одобри заявката.

Веднъж екипирани с електронните лещи, повече няма да имате нужда от очила или контактни лещи. Всъщност вероятно вече няма да се нуждаете и от телескоп и микроскоп. Има и още нещо – на кого му трябва камера, след като очите му ще могат да правят снимки и да записват видео?

Изкуствените компютъризирани лещи могат автоматично да се нагаждат, за да ви помогнат да виждате обекти, които се намират много далече или много близо. Лещите имат възможност да се захранват от движението на очните ви ябълки, както и да се свързват с намиращите се наблизо безжични устройства.

Киборгските лещите ще лекуват очни болести

Досега винаги сме компенсирали затрудненото зрение с очила или контактни лещи, но това е на път да се промени. Гугъл заявява, че патентованите лещи ще бъдат използвани за лечение на пресбоипия. Това заболяване е свързано с напредването на възрастта, затова е познато и като старческо далекогледство. Очите на хората се износват и способността им да фокусират обектите намалява или се загубва напълно. Киборг-лещата ще коригира и други често срещани очни проблеми като късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Да си киборг с механични очи – това има ясни предимства.

Все пак представители на Гугъл отбелязват, че неприкосновеността на личния живот може да се превърне в проблем. Ако вашите компютъризирани очи предават данни постоянно, сигналът може да бъде използван от недобросъвестни хакери с цел да ви идентифицират и проследят. Интернет гигантът казва, че механичните лещи унищожават личната информация, която служи за идентифицирането ни, така че по принцип оставаме защитени.

Преди да се запишете за инсталиране на електронни лещи, важно е да се отбележи, че Гугъл и други технологични компании патентоват нови технологии постоянно. Много от патентованите устройства не стигат до производство на реални продукти – така че не е ясно дали въобще някога Гугъл ще имплантира компютри в очите ни.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg