Начало / Технологии / Бизнес / Tesla пускат своите соларни покриви тази година

Tesla пускат своите соларни покриви тази година

В последното си писмо до инвеститорите компанията Тесла написа, че ще започне продажбата и инсталирането на соларни покриви още през тази година.

Тесла разкри проекта си за цялостни решения на соларни покриви миналата година, малко преди да купи SolarCity

Покупката бе осъществена за сумата от 2,6 милиарда долара. Изпълнителният директор на Тесла, Елън Мъск, смята че е възможно дори соларните покриви да се окажат по-евтини от традиционните.

Компанията ще предлага четири вида керемиди, за да не се налага собствениците на къщи да избират между соларната енергия и красивия външен вид на покрива си. Елън Мъск смята, че е важно компанията да заложи на естетичния външен вид на соларните покриви.

Tesla - соларни покриви
Tesla

 

„На първо място, досега не съм виждал соларен покрив, който да ми се иска да притежавам… всичките са странни. Всеки един от онези, които съм виждал, е по-грозен от нормален покрив, без изключение. Така че защо изобщо да се занимаваме, ако не можем да предложим добър външен вид?“

Това каза Мъск по време на конферентен разговор на първи ноември миналата година.

Всяка керемида съдържа по една соларна клетка

При изработката на соларния покрив може да се избира между релефни стъклени керемиди, гладки стъклени керемиди, френски и тоскански керемиди. Във всяка от тях е скрита по една соларна клетка, а при гладките и тосканските керемиди тя може да се види, ако наблюдавате покрива от определен ъгъл.

Елън Мъск показва соларния елемент, скрит във френска керемида.
Елън Мъск показва соларния елемент, скрит във френска керемида.

 

Мъск твърди, че най-сложна за изработка е така наречената френска керемида. Всяка една керемида се изработва посредством процес, наречен хидрографско оцветяване – налагане на щампа с помощта на вода. Това прави всяка керемида уникална.

Хидрографският процес се ръководи от чисто новия отдел по технологии на стъклото, допълни Мъск на първи ноември. Освен това каза, че „процесът използва много техники от изработката на автомобилни стъкла„.

Соларният покрив вероятно ще бъде по-евтин от конвенционален покрив

Мъск твърди, че неговият покрив вероятно ще бъде по-евтин от обикновените, но не дава по-точна информация за цените. Обаче бившият изпълнителен директор на SolarCity, Линдън Райв, каза по време на конферентния разговор, че компанията се стреми към „40 цента на ват в дългосрочна перспектива“ за соларните клетки, което ги нарежда рамо до рамо с конкуренцията.

„Ще имаме най-добрите соларни клетки на най-добрата цена. Точно както предлагаме най-добрите акумулатори на най-добрата цена“, каза Мъск. „Имаме клетката с най-висока плътност на енергията на най-добрата цена.“

Цялостен соларен покрив. Изображение: Tesla.
Цялостен соларен покрив. Изображение: Tesla.

 

Райв твърди, че не става въпрос за даване под наем или за договор за покупка на енергия, а за обикновен заем. „По този начин не говорим за придобивка на актив. Ако къщата бъде продадена, ще прехвърлим собствеността на покрива върху новия собственик.“

Мъск също така демонстрира издържливостта на стъклените керемиди с помощта на тежест. По този повод написа на 28 октомври в туитър , че по тях ще може да се ходи също както по обикновени асфалтови керемиди.

Също така допълни, че стъклените керемиди могат да съдържат нагревателни елементи, така че да разтапят снега, докато генерират енергия. Според написаното от него в туитър, това няма да коства много енергия, а ефектът ще бъде „строго положителен“ относно цялата енергия, събрана от керемидите.

Соларните клетки ще бъдат произвеждани във фабрика в Бъфало, щата Ню Йорк

Тесла и Панасоник ще започнат да произвеждат соларните клетки в производствената база в Бъфало около средата на 2017г. Тесла нарича фабриката в Бъфало Gigafactory 2.

Соларният покрив на Мъск е само един от енергийните продукти, които Тесла започва да предлага на пазара след придобиването на SolarCity. Тесла също така предлага Powerwall 2, акумулатор за дома и Powerpack 2, промишлен акумулатор.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.