по-малко време с телефона

5 лесни начина да прекарвате по-малко време с телефона си

Ако чувствате, че нямате сили за нищо или сте емоционално изтощени, без да сте свършили кой знае какво, вероятно трябва да прекарвате по-малко време с телефона си. Истината е, че тези малки джаджи улесняват ежедневните ни действия многократно и на практика целият ни живот се побира в тях, но… часовете, които губим, докато безцелно скролваме в социалните мрежи, можем да инвестираме в далеч по-приятни и по-полезни занимания. Ето защо решихме да ви споделим няколко лесни начина как да ограничите времето, неразумно похарчено в компанията на любимия смартфон.

Няма по-добро време да започнете от сега! Лятото ни предлага много по-добри емоции от това да знаем къде и какво вечерят нашите онлайн приятели. И ако се чудите дали трябва да се притеснявате заради минутите и часовете пред екрана на телефона – ето го и отговора. Ново изследване на университета в Дерби относно пристрастяването към смартфоните и свързаните с тях психологически характеристики сочи, че колкото повече използвате телефона си, толкова по-голям е рискът от пристрастяване. Звучи като елементарна истина, но е добре това да се повтаря.

Лице в лице с истината

Средният потребител, според проучването, прекарва по 3,6 часа на ден, занимавайки се с телефона си, като 13% от участниците признават, че са ​​пристрастени. Психологическите характеристики на пристрастяването към смартфоните и връзките им с нарцисизма са особено тревожни.

„Твърде много време, прекарано със социални медии или смартфони, може да ви струва доста повече, отколкото си мислите. Изследванията показват, че това може да отнеме от щастието ви, да понижи развитието на децата и да намали академичния и социалния потенциал на нашето поколение“, коментира психологът д-р Дипика Чопра пред Mashable.

Други експерименти показват, че обвързването със социалните мрежи води до увеличено чувство за самота. Специалистът казва още:

„Страхът ми е, че всичко това убива способността на хората да взаимодействат с околните в реалния живот… Вярвам повече от всякога, че трябва да работим усилено, за да създадем усещане за баланс , когато става дума за социалните медии и използването на смартфони, ако искаме да продължим да се наслаждаваме и да изостряме нашите когнитивни и емоционални способности, да развиваме инстинкти и да се свързваме с другите, особено по отношение на съпричастността.“

И така, как можем да поставим граници? Ето нашите предложения как да прекарвате по-малко време с телефона.

  1. Изключете известията

Случвало ли се е проверката на едно известие да се превърне в половин час безсмислено разглеждане на телефона? Със сигурност. И не сте сами.

Ако деактивирате всички излишни известия, това е по-малко вероятно да се случи. Понякога може дори да изключите устройството си или поне да спрете звуковите сигнали. Така ще сложите край на новосъздания човешки импулс да проверяваме телефона всеки път, когато „изчурулика“.

  1. Разберете колко дълго използвате телефона си

Ако искате да се шокирате, като допълнителна мотивация да се откажете от телефона си за известно време, може да ползвате някои статистики. Има различни приложения като Quality Time за Android и Moment за iOS. Те следят използването на телефона и ви информират колко часа на ден прекарвате пред екрана. Тези апликации също ви позволяват да настроите определени сигнали, които да ви напомнят, ако използвате апарата твърде много.

  1. Определете си периоди без разговори всеки ден

Не се нуждаете от телефона си на кухненската маса, в банята, докато гледате филм или четете книга. Опитайте се да си определите периоди без телефон през деня. Планирайте разговорите, когато сте заети да правите нещо друго, за да имате и достатъчно време за истинска почивка.

Например можете да поставите телефона си в самолетен режим за първия час, след като се приберете от работа. Вероятно ще бъдете заети да правите вечеря, да прекарвате време със семейството си или да се приготвяте за излизане, така че няма да почувствате необходимостта постоянно да проверявате какво се случва в мрежата.

  1. Не използвайте телефона си като будилник

Дори не взимайте телефона си в спалнята! Колко пъти, когато настройвате будилника на телефона, сте влизали в любимите си сайтове? Колко пъти сте заспивали по-късно поради тази причина? А колко от вас разглеждат известията си, чатовете и социалните мрежи сутрин, веднага след като изкючат алармата за събуждане? Знаем отговора.

Премахването на телефона от спалнята може да помогне много за преборването на това изкушение.

  1. Правете си „технологични прекъсвания“

Ако предишните съвети не работят достатъчно ефективно за вас и все още прекарвате повече време с телефона си, отколкото бихте желали, има още едно решение. Ето какво споделя д-р Лари Д. Розън, професор по психология в Държавния университет в Калифорния и автор на книгата „iDisorder: Understanding Our Obsession with Technology and Overcoming Its Hold on Us“:

„Един лесен начин е бавно да тренирате себе си с малки „технологични прекъсвания“. Започнете, като разгледате телефона си за една минута и проверите всички форми на комуникация, включително чатове, обаждания и социални медии. След това го изключете, настройте алармата за след 15 минути и го поставете встрани с екрана надолу.“

Следващия път, когато устройството издаде някакъв звук, проверете отново само за една минута. Продължавайте да правите това, за да се чувствате комфортно и да знаете, че не сте пропуснали нищо. След това увеличавайте времето, през което не гледате телефона си, с 5 минути всяка седмица. По този начин, съвсем скоро ще може да не проверявате известията си за час или повече, и няма да се притеснявате, че нещо сте пропуснали.

Технологиите са наш верен приятел и съюзник както в личен, така и в професионален план. Но в крайна сметка животът ни се случва извън социалните мрежи, извън телефона ни. Нека използваме средствата за комуникация според тяхното предназначение, без да им позволяваме да отнемат от житейските ни радости.

Ние от Технологичното общество на България сме в очакване да разберем дали мислите, че сте пристрастени. Ако отговорът е „да“ – смятате ли, че нашите съвети как да прекарвате по-малко време с телефона си, са практични и полезни? А как самите вие опитвате да съкратите времето, което прекарвате онлайн? Пишете ни!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.