Спират проекта Tango на Google заради ARCore

Google съобщиха, че спират проекта Tango на 1-ви март следващата година. Проектът Tango беше опит от страна на Google да вгради добавена реалност в телефоните. Системата беше представена през 2014 г. за разработчици и стигна дори до няколко потребителски устройства. Първото устройство беше телефонът Peanut, който беше представен през 2014 г. След това излезе Yellowstone -7-инчов таблет, който се продаваше за 1,024 долара, преди цената му драстично да падне на 512 долара. Lenovo Phab 2 Pro е първият смартфон с технологията за добавена реалност на Google, която отчита и създава прецизна карта на помещението, в което сте, в добавената и виртуалната реалност.

Но телефоните изискват специални сензори. И междувременно Google (и конкурентите им, като Apple) намериха начини да добавят AR функции на телефони само с частите, които вече са налични на повечето устройства.

Google въведе в края на август нова система за добавена реалност, наречена ARCore. Те просто добавиха новата технология на Pixel и Pixel 2 под формата на стикери за добавена реалност.  Така AR функциите ще стигнат до повече хора, отколкото Tango вероятно е достигнал през целия си живот.

Google спират project Tango

След представянето на ARCore, очакванията малко или много бяха, че Tango ще изчезне в полза на ARCore. И на 15 декември Google го обяви официално. Те свалиха уебсайта на проекта Tango. А в Twitter профила на Tango написаха, че след 1 март 2018 г. Tango „ще бъде спряно“ и „няма да бъде поддържано от Google“. Наричат ARCore причината за смъртта му. „Google продължава AR развитието си с ARCore,“ пише още в профила им в Twitter.

Google наскоро обявиха, че пускат нова версия – ARCore Developer Preview 2.

Бяха обявили, че целта е първата версия на ARCore да достигне до 100 милиона устройства до края на 2017 г. Но явно ще почакаме още малко.

Основни партньори на Google в новото начинание са Samsung, Huawei, LG и Asus.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.