Музейко

Музейко разказва пред Technology.bg за любимите изобретения на децата

Знаеш ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? Музейко подсказва: много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал телефон и случайно ли е открит телевизорът? Отговорът на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Изобретенията”.

Един нов свят

Изложбата превежда младите откриватели по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Благодарение на изложбата, децата ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха. Интерактивните изобретения развиват креативния подход и загатват, че има повече от едно решение в необятния свят на науката и изобретенията“. Това разказва екипът на Детски научен център.

Доказателство, че откривателският дух може да бъде част от света на децата, е историята на Фило Фарнсуърт, чиято идея за създаването на телевизор се появила още на 15-годишна възраст. Докато гледал лехите в едно поле, той се замислил дали не е възможно всяка картина да се раздели на ивица светлина и да се изпрати по електронен път. След шест години упорит труд, през 1927 г. първият телевизионен образ бил изпратен от студиото му в Сан Франциско.

Интерактивната изложба предлага на деца и любопитни възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чийто открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение – фоноаутографа, малките любознайковци могат буквално да видят цветовете на вълните, които се образуват в следствия на трептенията.

„Изобретенията“ беше в Музейко до 30 декември, а след това се отправи към Пловдив като част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще остане там през цялата година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.