Смартфоните
Изображение: medicalfuturist.com/

Смартфоните на бъдещето – част 2

Смартфоните са нашето бъдеще, но на какво ли ще прилича то?

След като разбрахме в Смартфоните на бъдещето – Част 1, че предстои да зареждаме смартфоните си за по-малко от минута и умните устройства ще заменят почти изцяло PC, в тази статия предстои да ви представим какво още ни готвят големите компании в близките години.

Осезаеми бутони на екрана

„Релефните“ дисплеи са още една функция, която може да се превърне в ежедневие за смартфоните на близкото бъдеще. Технологията ще позволи не само да се видят, но и да се почувстват елементи от интерфейса. Нещо като изпъквания над повърхността на дисплея. Да почувствате очертанията на иконките, бутоните на домашния екран и т.н. Собствени разработки в тази област имат най-големите IT компании, включително Apple, Microsoft и Nokia.

През 2013 г. Samsung лицензира сензорните технологии на фирма Immersion, които ви позволяват да натискате виртуални бутони на дисплея, много подобни на взаимодействие с реални бутони. Над по-информативни сензорни екрани също работят в лабораториите на Disney Research, а Microsoft патентова такъв дисплей още преди няколко години.

Интригуваща е разработката на учени от Токийския университет, които в края на миналата година изобретиха чувствителен тъчскрийн, съвместяващ инфрачервен сензор и ултразвукова технология. Инфрачервените сензори възприемат докосването на пръстите, а в същото време колебанията, предизвикани от ултразвуците, създават широка гама от тактилни усещания, които имитират докосване. Въпреки това, всички тези „идеи“ са на ниво идеи и ранен прототип.

Медицински датчици

Жироскоп, акселерометър, барометър, магнитометър, сензори за приближаване и осветеност. Това далеч не е пълният списък от сензори, с които са оборудвани съвременните смартфони. Понякога те разполагат и с пулсомер за измерване честотата на ударите на сърцето (Samsung Galaxy S5) или четец на пръстови отпечатъци (iPhone, HTC One, Huawei Ascend Mate 7). В близко бъдеще в мобилните устройства повсеместно ще започнат да се вграждат по-напреднали, биометрични датчици. Включително и такива за диагностика на едни или други заболявания.

В тази посока вече активно работят лидерите на пазара. Samsung, например, вече е получил патент за технология, която ще позволи да се изчислява процентът на мазнини в тялото ви с помощта на смартфон. Активно се интересува от медицината и Apple.  В края на 2013 г. производителят на „айфони“ получи патент за датчик, отчитащ честотата на ударите на сърцето. Малко по-късно се пусна слух, че компанията възнамерява да създаде уред, който ще е в състояние да предскаже сърдечен удар, „слушайки“ звука на артериалната кръв.

iPhone вече събират информация за здравното състояние на потребителя, неговите спортни постижения и физическа активност. В iOS 8 се появи приложение Health („Здраве“), което по същество отразява подробна здравна карта на човека. В програмата се записва всичко: от измервания на тялото до изразходвани калории от тренировки, от температурата на тялото до честотата на дишане, от нивото на глюкозата в кръвта до електрокожната активност.

Не изостава от конкурентите и Google. Интернет търсачката разполага с почти идентична медицинска платформа – Google Fit.  Наскоро изследователската лаборатория на компанията създаде нова смарт гривна, която проследява основните параметри на организма. „Лекарят на китката“ е в състояние в реално време да проследява сърдечната честота и ритъм на сърцето, температурата на тялото, а също и параметрите на околната среда – осветеност и ниво на шума.

Електронни SIM-карти

Apple и Samsung, непримиримите врагове на мобилния пазар, наскоро обединиха усилия, за да лишат смартфоните на бъдещето от SIM-карти. Компаниите започнаха да предлагат нов стандарт за идентификатора на устройството в мобилната мрежа – e-SIM (електронна SIM-карта). Тя ви позволява да превключвате между мрежите на операторите. Вие трябва само да изберете пунктове от менюто на смартфона или таблета. Очаква се стандартът да бъде готов напълно през 2016 година.

Трябва да отбележим, че таблетите iPad 2 Air и iPad mini 3 вече се продават (в САЩ и Великобритания) в комплект с Apple SIM.  Универсалната nanoSIM-карта позволява програмно да превключвате между различните оператори без да сменяте самата карта. Така собствениците на „айпадите“ с мобилен модул могат свободно да избират всеки доставчик за комуникация. Указвайки в настройките на iOS нужния оператор за конкретния случай, потребителите могат във всеки един момент да преминават към изгодния за тях план.

 

Какво е графен и как ще намери приложение при „умните телефони”? възможни ли са 5G мрежите при новите разработки? Очаквайте отговорите в „Смартфоните на бъдещето – Част 3”.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Албена Александрова

Член съм на секта, която всички твърдят, че не съществува: “жени с чувство за хумор”. Обичам дъжда и гръмотевиците, да правя кексчета и да ходя пеша. Любител съм на английския футбол и обожавам Достоевски. Вдъхновявам се от дръзки хора. Не се вземам на сериозно, но пък се опитвам да бъда приемана сериозно.:)