Смартфоните на бъдещето
Изображение: technologyvista.com

Смартфоните на бъдещето – част 3

В Смартфоните на бъдещето – част 2 разказахме как смартфоните ще са нашият ходещ здравен картон и ще ни подаряват тактилни усещания. Днес предстои да разкрием ролята на материала графен в изработката на умните устройства. Ще нищим 5G мрежите и смартфоните с чувствителни към различна степен на натиск екрани.

Връзка към 5G мрежи

Времето, когато смартфоните ще започнат да поддържат мобилни мрежи от пето поколение, е по-близо, отколкото изглежда. 5G мрежата ще осигури скорост на трансфер на данни до няколко гигабайта в секунда. Това е стотици пъти по-бързо, отколкото при 4G мрежата. Така потребителите ще могат да играят 3D игри почти без ограничения при прехвърлянето на „тежки” файлове. Ще гледат HD видеоклипове без да чакат зареждането им и др.

Първите зони на покритие на 5G се очакват за Световното първенство по футбол през 2018 година в Русия. Тестване на мрежите се очаква да започне през 2017 г. В други страни, според прогнозата на експертите, 5G мрежите се очаква да се внедрят до 2020 година.

Технологиите, свързани с 5G мрежите, вече тестват най-големите участници на пазара. През 2013 г., например, Samsung отчете за успешно провеждането на тестове, при които е отчетена скорост на предаване на информация от над 1 gbit за секунда в радиус до 2 километра. На практика този резултат означава, че HD филм може да бъде изтеглен на смартфон или таблет за десетина секунди.

Супер издръжлив графенов корпус

В света на тънките супер издръжливи джаджи навлиза графенът – материал-чудо, който е открит от Андре Гейм и Константин Новоселов през 2004 година. През 2010 г. за своето постижение те са наградени с Нобелова награда. Както се очаква, графенът ще намери широко приложение в електрониката през следващите няколко години.

Освен, че графенът се явява най-тънкото (само един атом) и твърдо вещество (300 пъти по-твърд от стоманата), той има още много важни свойства. Прозрачен е, гъвкав и много по-добре провежда електричество, отколкото медта. Например, благодарение на повишената здравина и гъвкавост, на тази основа могат да бъдат изработени гъвкави, огъващи се сензорни дисплеи. Благодарение на повишената електропроводимост той също е в състояние да действа и като заместител на силиция.

Важно препятствие от пътя за търговското приложение на материала, още миналата година премахна Институт за напреднали технологии на Samsung (SIAT). Учените са произвели кристала на графена по такъв начин, че той е запазил всичките си изключителни електрически и механични свойства.

Чувствителни към силата на натиск екрани

Технология на „засиленото натискане“ вече внедрява в своите продукти компанията Apple. Force Touch е реализирана в тъчпада на новия MacBook 2015 г. и в „умния“ часовник Apple Watch, позволяващи да видите разликата в силата на натиск на екрана. На макбук-а Force Touch ви позволява да търсите определения в речника, да нанасяте отметки в „Карти“, да превъртате видео с по-висока точност. В часовника „дълбокото“ докосване позволява да отворите контекстното меню или да изчиствате списъка с известия, накратко – да извършвате всякакво действие.

Както се очаква, поддръжка на технологията Force Touch ще получат новите модели на iPhone, представени през септември–октомври. Техните екрани по-специално ще могат да разграничат кратко докосване от силно докосване (не просто продължително натискане).

В същото време Apple не е единствената компания, която прави разработка на различно чувствителните дисплеи. Патент за подобна технология преди няколко години спечелиха и Samsung. Китайската ZTE също представи иновативен смартфон – Axon Mini, който е в състояние да разграничава силата на натиск.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Албена Александрова

Член съм на секта, която всички твърдят, че не съществува: “жени с чувство за хумор”. Обичам дъжда и гръмотевиците, да правя кексчета и да ходя пеша. Любител съм на английския футбол и обожавам Достоевски. Вдъхновявам се от дръзки хора. Не се вземам на сериозно, но пък се опитвам да бъда приемана сериозно.:)