PCI-E 4.0 на стари чипсетове?

AMD отново е в играта и този път на всички фронтове! Нови 7-нанометрови процесори и видеокарти, нов чипсет, нов стандарт за пренос на данни, нови технологии в сферата на видео обработката и какво ли още не. Днес ще поговорим за PCI-E 4.0 – новото поколение PCI-E с двойно по-голяма пропускливост на данни. Имаше много въпроси около самата технология и имплементацията ѝ от страна на AMD. Също така цялата противоречивост около поддръжката на новия стандарт на стари дънни платки със сигурност не остави приятен вкус в устата на някои потребители. Историята е дълга, така че вземете си кафенце и бисквитки и нека започваме.

Какво е PCI-E 4.0?

Еволюцията на PCI-E. Показва скоростите на PCI-E 4.0
Еволюцията на PCI-E. Източник: plda.com

Както виждате, от 2002 г. насам скоростта на PCI-E стандарта се е удвоявала с всяко следващо поколение, грубо казано на всеки 3-5 години. PCI-E 4.0 не е изключение, предлагайки 16 GT/s (gigatransfers per second), ефективно удвоявайки пропускливостта на PCI-E 3.0. Важно е да се отбележи, че това не е нова технология, а просто четвъртото поколение на вече съществуваща такава. В същото време, макар пропускливостта да е удвоена, има налице пълна механична и интерфейс съвместимост между двете поколения. Това е официално потвърдено от PLDA. Точно тази част от пояснението даде почва на въпроса за съвместимост между PCI-E 4.0 и по-стари AM4 дънни платки.

Нещата са малко по-сложни от това

Загуби в сигнала при PCI-E 4.0 vs. PCI-E 3.0. Източник: synopsys
Загуби в сигнала при PCI-E 4.0 vs. PCI-E 3.0. Източник: synopsys

В технологичен бюлетин, издаден от synopsys, Rita Horner пояснява как предимствата на по-високата скорост, предлагана от четвъртото поколение на PCI-E, води до проблеми със запазването на целостта на сигнала. Това е сериозно, тъй като PCI-E е протокол за комуникация между две крайни точки. Досещате се, че ако сигналът помежду им не е добър, това са лоши новини за тази технология. В случая при по-дълъг път между двете точки се увеличава и рискът от „преплитане“ на сигнали, което също може да бъде сериозен проблем.

Решението за подобряване на комуникацията се крие в запазване целостта на сигнала. По отношение на дънните платки, това значи повече слоеве с цел отделяне на пътищата за комуникация, запазени за PCI-E проткола, на собствени нива. Ако сте си мислели, че цените на новите X570 дънни платки са просто завишени – не са. И това е една от причините.

Всъщност точно тези цени са една от причините голяма част от потребителите да търсят начини за съвместимост с по-стари модели дънни платки. Щом наистина има пълна механична съвместимост с PCI-E 3.0 и интерфейсът е същият, защо да няма съвместимост между PCI-E 4.0 и по-старите AM4 дънни платки?

Разногласията между AMD и Asus

Моделите на Asus, които можеха да поддържат PCI-E 4.0
Моделите на Asus, които можеха да поддържат PCI-E 4.0. Източник: news.mydrivers.com

Всичко започна на 11.07.2019 г., когато се появиха първите признаци, че тази съвместимост ще бъде налице. Някои модели дънни платки от Asus, изглежда, технически покриват изискванията за запазване на сигнала и могат да предложат съвместимост с PCI-E 4.0, независимо че физическите конектори по дъното са за PCI-E 3.0. Чудесни новини, нали?! Можете да имате ултрабързи NVMe SSD-та и на старите си AM4 дъна!

Да, но не. На 12.07.2019 г. от AMD потвърдиха повторно, че дори да има модели, които технически погледнато имат възможност за поддръжка на новия стандарт, ще бъде пуснат BIOS/AGESA ъпдейт, който да изключи тази възможност. Съответно някои потребители видяха това като подъл ход от страна на AMD. Как така ще изключват те такива готини функции? След подобни въпроси не е трудно да се стигне до конспиративни теории, че от AMD просто искат да си „пробутат“ новите дънни платки.

Всъщност днешната статия е отговор точно на тези „теории“.

Отвъд конспирациите

Ето ни, тук сме! Стигнахме до смисъла на статията. Защо AMD не иска да имате най-бързия PCI-E стандарт, който се предлага на пазара, на старите си дънни платки? Защо купуването на процесор от серията Ryzen 3000 не може да бъде достатъчно? И не на последно място – дали от AMD наистина са лошите в случая?

Защо AMD не иска да имате най-бързия PCI-E стандарт?

Иска, разбира се! Това е причината да произвежда новия си чипсет и новите си дънни платки около него. Просто новият стандарт има нужда от определени физически характеристики, за да работи гладко и ефикасно.

Защо купуването на процесор от серията Ryzen 3000 не може да бъде достатъчно?

Да, новите процесори имат поддръжка на новия PCI-E стандарт по подразбиране, като това ги прави съвместими и със стария. Но както казахме вече, само процесорът не е достатъчен. PCI-E е протокол за комуникация между две точки и четвъртото му поколение предлага висока скорост за изпълнението на тази задача. Представете си PCI-E 4.0 като бърза спортна кола. Да, пистите на PCI-E 3.0 не са лоши, но знаете поговорката: „Понякога и малките камъни обръщат колата“. В случая бързата скорост предполага, че рискът от „обръщане“ (преплитане на сигналите) е двойно по-висок. Старите комуникативни пътища за версия 3.0 на протокола просто не са достатъчно добри за новите скорости. А не искате да си чупите новата кола по скапани пътища, нали? Това ни води и до последния въпрос…

От AMD наистина ли са лошите в случая?

По-скоро не. В крайна сметка, това е позната логика – компания създава определен продукт и иска той да работи по определен начин. Всъщност Apple използва точно този принцип на работа – създава софтуер за точно определен хардуер и всички знаем, че това се отразява добре на оптимизацията и е полезно за всички. В същото време Microsoft създава една ОС и тя трябва да работи на хиляди комбинации от хардуер – и всички знаем как завършва това.

Даже изобщо не са лошите. От AMD искат потребителите им да бъдат доволни от новата им технология (ахъм, nVidia имат какво да научат по този повод). Също така, ако следваме примера с Apple и Windows машините, има до 15 Apple устройства, от които да избирате, и над 1500 Windows устройства. В този ред на мисли, компания AMD също е полезна на потребителите си, сегментирайки целия си продуктов каталог по-ясно.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.