Ревю на „Лоши момчета завинаги“ (Bad Boys for life)

Преди да започна това ревю на „Лоши момчета завинаги“, ще подчертая, че както това, така и всяко друго ревю са напълно субективни и не изразяват обществена гледна точка. Всичко написано е плод на личните възприятия на конкретния автор. След като уточних този дребен, но много важен детайл, мисля е време да започна с ревюто си за филма. Както знаете, заглавието е едно от най-чаканите от филмите през януари 2020 г.затова няма да се бавя и секунда повече.

Описание :

 • Оригинално име : Bad Boys For Life
 • Формат : Филм
 • Държава : САЩ, Мексико
 • Година : 2020 г.
 • Жанр : Екшън, Комедия, Криминален
 • Режисьори : Адил ел Арби и Билал Фалах
 • Сценаристи : Крис Бремнър, Питър Крейг, Джо Карнахън
 • Главни актьори : Уил Смит, Мартин Лоурънс, Джо Пантолиано, Александър Лудвиг и др.
 • Премиера за България : 17 януари 2020 г.
 • IMDB / Оценка: 7.5
 • Времетраене : 123 минути

Ревю на „Лоши момчета завинаги“

В интерес на истината реших да гледам „Лоши момчета завинаги“ заради носталгията по първите два филма. Предполагам, че повечето хора отиват в киното и избират този филм поради същата причина. По принцип не съм особено голям фен на реанимирането на стари заглавия, защото обикновено единствената цел е да се издои зрителят за пари, а предлаганото качество доста често е повече от слабо, дори граничещо понякога с отвратително. Като пример могат да се посочат филми от всякакъв жанр, които собственоръчно сриват франчайзите, които представляват, но нека говорим само екшъни – Умирай трудно 5, Бързи и яростни 8, Междузвездни войни (последното е само шега, нека феновете на сагата не се обиждат) и кой ли не филм още.

Е, принципно случаят с „Лоши момчета завинаги“ не е по-различен, но мога да ви уверя, че има една огромна разлика спрямо изброените по-горе филми и тя е, че след първите десет минути, вече ще сте забравили, че са изминали 17 години от Лоши момчета 2 и 25 години от първия филм. Уил Смит и Мартин Лоурънс се превъплъщават в ролите си перфектно. Честно казано, химията между двамата е толкова силна, че сякаш от 2003 г. досега не са имали друга роля. Това е и основният коз във филма, както и Джо Пантолиано, който всички си знаем, че е истеричният капитан, но с такива детективи като Майк и Маркъс няма как да не луднеш.

За разлика от предходните две части, където си имаме Майкъл Бей, то тук режисьорите са цели двама – Адил ел Арби и Билал Фалах. Дуото като цяло работи заедно, така че не е защото Бей е незаменим и са необходими цели двама режисьори за да постигнат „магическия“ му професионализъм на снимане. Мисля, че тук е моментът да споделя, че Бей има камео във филма. Арби и Фалах са напълно наясно с прекалено дългия период между филмите и умишлено изграждат една носталгична и емоционална връзка със зрителите, като тази връзка не се прекъсва през целия филм. Пример е Реджи. Помните ли хлапето, което трябваше да изведе Меган на среща, а Майк и Маркъс поуплашиха в Лоши момчета 2? Е, хлапето е удържало успешно фронта и вече е пълноправен член на семейство Бърнет. Ако случайно сте го забравили – по-долу може да си припомните сцената с хлапака.

Освен тази носталгична нотка, Арби и Фалах постоянно ни напомнят, че Майк и Маркъс са дългогодишни партньори с какви ли не подмятания, било то всичките години служба заедно, било семейните им драми и откровения. Най-хубавото е, че тези моменти работят идеално за самия филм, а не против него.

Екшънът в „Лоши момчета завинаги“

Мисля, че е време да обърнем внимание на двата най-важни фактора на този франчайз и това са екшънът и хуморът. Прочетете още в това ревю на „Лоши момчета завинаги“! Екшън сцените са страхотни и не по-малко грандиозни спрямо предходните два филма. Разбира се, не са на нивото на Бързи и яростни, но точно това му е хубавото, защото по този начин „Лоши момчета завинаги“ е много по-обран и изчистен. Мащабните разрушения и огромните експлозии са заменени с по-дълги и много брутални битки и преследвания.

Това, което куца на „Лоши момчета завинаги“ според мен е хуморът. Не казвам, че нямаше забавни моменти, но някои от бъзиците не сработваха добре и бяха несмешно глупави. Друг минус за мен е твърде дългото времетраене на филма. Това донякъде изиграва лоша шега и в един момент леко доскучава, което никак не е окей. Хубавото е, че тези моменти преминават сравнително бързо и биват последвани от някоя и друга престрелка. Както споменах по-горе, обикновено при реанимирането на стари франчайзи, винаги целта е да се спечелят още пари на гърба на стари лаври, случаят с „Лоши момчета завинаги“ не е по-различен.

Качеството на целия филм варира от

„Егати яките екшън сцени!“,

до

„Оф, това няма ли да свърши, за да се случи нещо по-интересно!“.

Освен това „Лоши момчета завинаги“ е едно огромно клише. Сценарно никой не се е напъвал да съчини нещо кой знае колко оригинално и по това филмът прилича на всички останали екшъни от подобен вид. За мен тази част е една идея по-слаба, но е напълно достойно продължение на предходните две части от франчайза за лошите момчета. Е, вече със сигурност можем да знаем, че от „Сони“ се подготвят за Лоши момчета 4, но това бе напълно ясно след страхотния ударен уикенд на третия филм.

Постер-лоши-момчета-завинаги-технолоджи-бг

Препоръчвам Лоши момчета завинаги, защото, ако се абстрахирате от няколко минуса, не очаквате шедьовър, а един екшън филм с дъх на отминалото време, то със сигурност ще се забавлявате. След това, както знаете, ви очакваме в нашата фейсбук група КиноЗоназа да обсъдим дали ви е харесал!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Светослав Богданов