Процесорът Intel i7-7700K Kaby Lake

Процесорът на Intel i7-7700K Kaby Lake стигна 7GHz при овърклок

Следващата версия на процесорната архитектура на Intel е вече тук и се нарича Kaby Lake. Kaby Lake е наследник на досегашния лидер на пазара – Skylake.

Най-новите чипове тъкмо започват да влизат в продажба. Kaby Lake има 14nm архитектура и в сравнение с предшественика му, промените по него не са никак много. Производителите обещават по-бърза скорост, по-високи честоти при турбо режим и нова графична архитектура, която се справя по-добре с 3D и 4K задачи.

Всъщност процесорът обработва изключително гладко 4K видео, без каквито и да било признаци на бъгове. Блокът за графична обработка (GPU), който понякога се нарича и единица за визуална обработка (VPU), представлява специализирана електронна схема. Въпросната схема манипулира и променя бързо паметта, за да ускори създаването на изображения в буферна рамка, а рамката подава информация към дисплея. Графичните процесори се използват в областта на вградените системи, мобилните телефони, персоналните компютри, работните станции, игровите конзоли и още много други.

По-рано, по време на конференция на разработчиците IDF 2016, главният изпълнителен директор Brian Krzanich показа възможностите на Kaby Lake, използвайки Dell XPS. В демонстрацията, седмото поколение процесор на Intel обработва бързо 4К клипове от GoPro  и показва геймплей на играта Overwatch без да използва отделен GPU. Това доказва, че по-новата версия на вградено видео Intel® HD Graphics 630 се справя завидно добре, в сравнение с Intel® HD Graphics 530 при 6700К Skylake.

Освен това новият процесор поддържа и 4K стрийминг! Онова, което ще зарадва потребителите особено много е, че с 7700К ще могат да се насладят на бруталната скорост на 3D XPoint Optane (последната SSD технология, която дава скорост, подобна на тази на RAM паметите).

За разлика от предшественика си, новото попълнение освен 1080p HEVC decode/encode поддържа 4KHEVC 10-bit decode/encode и PV9 decode. Е, за да усетим 10-битовите екстри, трябва да си купим и подходящи монитори.

Intel твърдят, че новите им чипове могат да повишат общата продуктивност с 12% и да повдигнат уеб производителността с 19%. Компанията обещава новата им технология да разрежда батериите на лаптопите до 3 пъти по-бавно при възпроизвеждане на  4К видео.

По отношение на RAM паметта, 7700К вдига летвата на поддръжка до 2400 MHz при DDR4.

Подобрението в производителността надали може да повлияе върху собствениците на Skylake дотолкова, че да ги накара да го заменят с Kaby Lake. Последният чип обаче има много сериозен коз. Страшно подходящ е за overclock.

Фабрично процесорът вдига 4,2 GHz, а в турбо режим – 4,5 GHz

Най-мощното изпълнение на Kaby Lake в момента е i7-7700K, чиято фабрична скорост е 4,2 GHz, а в турбо режим развива до 4,5 GHz. Със сигурност чипът е впечатляващ, но това не е всичко. Руският сайт OCLab успя да се сдобие с Интелския процесор, за да го изстиска докрай и да разбере какви са истинските му възможности.

За тази цел поставят 7700K в дънна платка ASRock Z170 OC Formula, а охлаждането се осигурява от течен азот. При извършване на опитите стабилността на процесора устоява до 7022,96 MHz. При тази скорост максималната база на множителя е 69х, базовият часовник застава на 101,78 MHz. Vcore стъпва на 2,00 V. Чипът минава PiFast за 9,02 секунди, SuperPi 32M – за 4 минути и 20,25 секунди, wPrime 32M – за 2,953 секунди, wPrime 1024M – за 1 минута и 33,171 секунди. В комбинация с видео карта ASUS GeForce GTX 1080 Strix OC, процесорът достига 643 316 точки в Awuamark и 86 798 точки в 3DMark 05.

7700K Kaby Lake

Както можем да предположим – в домашни условия постигането на такова бързодействие е почти невъзможно. Обикновено овърклокът се извършва само върху едно ядро, като всички останали се изключват. Именно тук Kaby Lake впечатлява с достигането до 7 GHz с включени две ядра!

Тук е моментът да припомним, че през 2011 година AMD влязоха в Гинес, като успяха да достигнат 8.429GHz със своя процесор FX-8150. През 2014 г те стигнаха още по-далече. Хардуерният гигант измъкна от процесора FX 8370 потресаващите 8.722Ghz с включени всички 8 ядра!

Собствена серия дънни платки

Нека се върнем обаче на Intel и техния i7-7700K. Много е вероятно този рекорд да бъде подобрен съвсем скоро, имайки предвид, че дънната платка Z170 вече не е върхов модел, а и Kaby Lake получи своя собствена линия от дъна, които го поддържат. Водещите производители вече изкарват своите нови Z270 дъна. В тях ще се насладим на 10Gb/s USB3.1 портове и други на гъзарийки.

Ако обичате да си овърклоквате и особено ако използвате водно охлаждане, Kaby Lake определено ще представлява интерес за Вас. Стига да не се опитвате да измъкнете от него 7 GHz, вдигането на 5 GHz трябва да е лесно постижимо. Може да стигнете и 6, без да е нужно да изключвате някое от ядрата.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg