Пришълеца

Ксеноморф (Xenomorph)

Отново е сряда и отново е време за поредицата ни Хорър икони, част от рубриката Герои. Тази седмица ще Ви запознаем с един по-различен злодей. Представяме Ви „Пришълеца“ – извънземно с неутолим апетит и свирепа ярост.

Това специално издание на поредицата „Хорър икони“ беше предложено от Благой Иванов (Operationkino), на когото благодарим за идеята.

Началото на Пришълеца

Alien - Dan O'Bannon and H.R. GigerДан О’Банън и Х. Р. Гигер по време на усилен творчески процес

Началото на легендата, наречена “Alien”, започва преди близо четиридесет години, и неин основен виновник е покойният Дан О’Банън. Той, заедно със своя приятел Роналд Шусет, подготвя първата версия на сценарий с наименованието “Star Beast”. По-късно обаче О’Банън го променя на вече добре познатото ни “Alien”, защото вижда колко много пъти се повтаря думата пришълец по страниците. Оттук започва да се гради и историята.

Филмът за злобно същество, което преследва екипаж на космически кораб, е трябвало да бъде ниско бюджетна продукция, но успехът на “Междузвездни войни” кара студиото “Fox” да инвестират милиони. Нищо обаче нямаше да е същото без участието на щвейцарския художник Х.Р Гигер, който измисля облика и почти всичко, свързано с любимия ксеноморф. Първите версии са имали много по-силно ориентиран сексуален характер, но едва ли някой може да се оплаче от настоящия им вид.

Първият пришълец започва своята касапница на борда на кораба “Ностромо” през 1979-а година под вещата режисура на Ридли Скот. Група от колоритни астронавти кацат на планета след сигнал за помощ и намират злощастните яйца. Едва ли е нужно да припомняме култовата сцена с вечерята и появата на първата форма на извънземното, което пробива корема на Джон Хърт сред фонтан от кръв.

Бройката расте

Alien 3 - Sigourney Weaver and part of the castСигорни Уивър и част от каста на третата част

Следват цели три продължения – съответно през 1986, 1992 и 1997 година. Втората част, която вече носи множественото число „Пришълците“ (“Aliens”), е под режисурата на Джеймс Камерън („Терминатор“, „Титаник“, „Аватар“). В нея Рипли, подпомагана от цял взвод морски пехотинци, се изправя срещу орда ксеноморфи и тяхната кралица – ултимативният пришълец – по-голям, по-злобен, по-издръжлив. Филмът си печели дори още повече фенове със своето по-екшън ориентирано действие.

Бъдещето на франчайза не е толкова гладко и безпроблемно. Независимо от всичко, “Alien 3” на Дейвид Финчър и “Alien: Resurrection” на Жан-Пиер Жьоне виждат бял свят. Вселената на ксеноморфите вече е огромна, а фен базата – неизмерима. Комикси, екшън фигурки, множество оригинални новели, видео игри – всеки се опитва да допринесе с каквото може за развитието на неуморимите създания.

Aliens VS Predator

Aliens vs PredatorДве огромни икони се изправят една срещу друга в „Пришълецът срещу Хищникът“

През 2004-та година “Fox” правят опит да адаптират за голям екран популярен комикс от 1989, който изправя един срещу друг ксеноморфите и хищниците. Следва и продължение през 2007 година. За съжаление, филмите не се приемат добре нито от фенове, нито от критика, но за някои от нас си остават “guilty pleasures”.

Самото студио е подтикнато към подобен ход от успеха, който двете части на компютърна игра със същото име постигат няколко години по-рано. За тяхно разочарование или изненада, понякога действителността може да бъде по-жестока от доброто намерение и хубаво замислените планове.

Отново следват няколко години затишие на кинофронта, като в същото време нещата са изключително активни на всеки един друг възможен фронт. Едва ли някой е очаквал, че пришълците няма да се завърнат.

Предисторията

Alien - Ridley Scott on the set of PrometeusРидли Скот на снимачната площадка на „Прометей“

Самият Ридли Скот решава да се завърне към поредицата и да разкаже нейното начало. Това се случва през 2012-а година с “Прометей”. Филмът малко или много разчита на вече добре изпипани похвати. Група астронавти попадат на изолирана планета и се натъкват на зловещи биологични оръжия, оставени от изчезнала цивилизация. Действието тук се развива тридесет години преди първия “Пришълец” и връзките, поне на този етап, са много малки. Режисьорът твърди, че се е опитал да създаде филм със собствена митология и история, която, макар и развиваща се в същата вселена, няма много общо със своя първоизточник. Като цяло лентата се възприема положително, а бокс офис успехите ѝ говорят достатъчно за себе си. Все пак най-заклетите фенове не са особено доволни от липсата на техните любимци.

Ето защо Скот, след няколко променени свои мнения, в крайна сметка се връща към ксеноморфите. Само след броени дни е премиерата на новата част от поредицата, носеща вече ключовата думичка в името си, а именно – “Alien: Covenant”. Целта е този филм, който се развива десет години след “Прометей”, да ни покаже произхода на пришълеца, който всички познаваме и обичаме. Няма да се впускаме в излишни опити да разказваме историята, която можете сами да видите, и то съвсем скоро. Искрено се надяваме, че Ридли Скот е подходил достатъчно внимателно с материала и този път ни е поднесъл един истински страшен и зловещ “Пришълец”. Обещанията са за цели три филма, а при успех – за още три. А как ще се представи новата продукция – само времето ще покаже!

Неосъществените планове

Преди да завършим този преглед на специалното издание на поредицата ни „Хорър икони„, още малко информация за няколко провалени проекта.

Пришълецът на планетата Земя на Джос Уидън
След завършването на “Пришълецът: Възкресение” Джос Уидън (“The Avengers”, “Serenity”), който е сценарист на въпросния филм, подготвя нов сценарий. В него героинята на Сигорни Уивър – Рипли, се изправя срещу своя смъртен враг в земни условия. За съжаление, актрисата не харесва тази идея и проектът пропада.

Произход на пришълците според Джеймс Камерън
В началото на века режисьорът на втората част е проявил интерес да заснеме продължение, което да представи произхода и родното място на ксеноморфите. Той дори е работил над сценария, но студиото избира да направи споменатия по-горе кросоувър и нещата пропадат. След това Камерън не иска да има нищо общо с франчайза.

Alien 5 artЕдна от концептуалните рисунки на Нийл Бломкамп

Алтернативната история на Нийл Бломкамп
Преди Ридли Скот да реши да издои вселената на пришълците с безброй продължения, младият режисьор Нийл Бломкамп (“Сектор 9”, “Чапи”) публикува редица концептуални рисунки. Те представят една алтернативна пета част, чието действие се развива след “Aliens”, и показват пораснала Нют, както и остарели Рипли и Хикс (героят на Майкъл Бийн). Той дори успява да убеди Сигорни Уивър, която страшно харесва историята. За съжаление, Ридли Скот попарва всякакви надежди този проект да се осъществи някога, особено с готвените продължения.

Премиерата на новия “Пришълецът: Завет” е този петък. Ние вече сме си запазили билети!

За финал Ви оставяме с няколко от най-добрите сцени във франчайза:

Следващата седмица ще Ви срещнем с едно от най-иконичните чудовища в цялата филмова и книжна вселена – безсмъртният Дракула.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!