Planetside2
Planetside2

Planetside 2 навършва 5 години – жив ли е още през 2017-та?

Planetside 2 навършва 5 години и по този случай играчите ще получават удвоен опит до 24-ти Ноември. Освен това ще се продават разни ексклузивни колекторски екстри. Повече може да научите ето тук!

Това лаконично съобщение може би е насочено към малцинството хора, които все още играят това явление в FPS жанра. Но може би трябва да кажем няколко думи и за мнозинството – тези, които са напуснали играта преди години и тези, които не са имали шанса да я видят – поради неинформираност или липса на хардуер. И така!

Не съм играл Planetside 2 – има ли смисъл да я пробвам сега?

Да, играта предлага много интересна смес от дейности и добре изпипан геймплей. Безплатна е и дори да не ви хареса, ще ви бъде база за сравнение за бъдещи заглавия в този стил. Имайте предвид, че повечето играчи са ветерани и в началото ще умирате много. Няма да имате навици да се позиционирате и екипирате разумно, както и няма да сте свикнали с оръжията си. Не се притеснявайте – можете да сте от полза, въпреки разликата в уменията и никой няма да ви каже нещо лошо, защото сте по-слаби.

Може да слагате мини на неочаквани места, да дразните противниците в ролята на тих инфилтратор, да позиционирате танка си на удобен хълм и да обстрелвате базата им, да си вдигнете адреналина във въздушна схватка с изтребители, или да превозвате другарите си с транспортен самолет.

Графиката – не е ли морално остаряла?

Донякъде. Има леки подобрения като графика и геймплей, но все още си е с DX9 и с отчайващия, непроменяем FXAA antialiasing. Ако имате висок клас графична карта, може да използвате опцията RenderQuality=2.00 или 1.75, (при 2.00 играта ще изчислява образа като за 4к дисплей, заедно с FXAA и после ще ви го преоразмерява до Full HD). За по-добър фреймрейт бих ви препоръчал да премахнете флората и сенките.

С тези настройки, на максимални детайли всъщност играта и моделите са доста добри. Текстурите на терена са си зле, но биха могли да бъдат оправени. DX9 обаче е котва, която според мен Sony няма да могат да вдигнат.

Planetside 2, жив ли е още – нещо променило ли се е?

Всъщност да – феновете му са издръжливи като бактерии. Европейските сървъри са 2, като популацията им варира обикновено между 200 и 1200 човека през денонощието.

Играта има балансиращи промени на всеки няколко месеца. Някои от тях променят сериозно усещането от боравенето с променената джаджа. Ако сте напуснали бойното поле преди 3 години, ще ви се стори, че всъщност почти всичко ще е леко променено. Големите добавки са: това, че можете да строите собствени бази, както и системата от импланти. Има някои нови оръжия и нови опции за различните класове. Няма как да ви ги изредя, тъй като са добавяни постепенно и зависи в кой момент сте напуснали.

Ето едно клипче, което обяснява системата за конструкция на бази:

Системата с импланти всъщност не променя чак толкова геймплея. Редките импланти се падат ужасно трудно. Най-често използваните са имплант, който намалява наполовина разтърсването на екрана при експлозия, такъв, който ви показва health-a на целта или разстоянието до нея. Има такива, които ви алармират, когато бъдете забелязани от врага или ви правят неуловими от радарите за пехота.

Сега, Planetside 2 навършва 5 години, и като завършек – ето един анализ на това дали си струва да се играе Planetside 2 през 2017-та, показващ и още сравнително скорошен геймплей.

Ако имате някакви коментари или въпроси, моля не се стеснявайте и ги споделете.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Георги Тонев

Бивш геймър. Древно създание и пазител на легенди. Любопитен изследовател на безполезни факти и още по-безполезните взаимовръзки между тях.