Пиян мъж арестуван, след като нападна робот охранител

Роботите бавно, но сигурно започват да се появяват в ежедневието ни. Те започват да ни заместват на работното място. Подпомагат ни в домакинската работа. Някои дори ни заместват в семейния живот. Робот като Knightscope вероятно ще се появява все повече и повече в живота ни. Това е близо 140 килограмов робот охранител. Той е способен на автоматизирано патрулиране на части от сгради или паркинги. Благодарение на множеството си сензори, този робот е способен да засича оръжия и подозрителна активност около него.

Робот охранител или следващия Робокоп?

Комичната, на пръв поглед, ситуация се развива с конкретен робот охранител Knightscope, модел K5. На него била възложена задачата да патрулира на паркинг в Маунтин Вю, САЩ. По време на служба миналата седмица роботът бил нападнат от пиян мъж, който го съборил на земята. Да не забравяме, че това все пак е просто патрулиращ робот, който дори няма ръце!

Снимка на робота

Според местните новини нападателят е идентифициран като 41-годишния Джейсън Съливън. Полицията го е издирила и арестувала след случката. Обвиненията са за буйстване в нетрезво състояние на публично място, както и за повреда на частна собственост. Благодарение на сензорите на робота, полицията идентифицирала извършителя изключително лесно и бързо.

Не е ясна причината за нападението, но това определено не е била честна битка. Роботът охранител няма възможност да се отбранява поради липсата на каквито и да е крайници. Програмиран е единствено да патрулира и да засича подозрително поведение. Извършителят Съливън е бил пиян и като оправдание за действията си е посочил, че роботът го „гледал странно и го дразнил“.

Снимка на робота

Все пак познаваме случай от миналата година, когато подобен K5 робот бутна и прегази дете в мол в Щатите.

За всички, които се притесняват за робота и повредите по него, можете да си отдъхнете. Той се е разминал с няколко драскотини и е бил върнат на работа скоро след инцидента. Новото му назначение е да охранява местно кафене в близост до предишното си местоположение.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.