Скин трак

Този часовник ще превърне ръката ви в тъчпад

Изследователи от Future Interfaces Group на Carnegie Mellon University показаха нова технология, която превръща кожата в двуизмерен сензор за допир (тъчпад).
„Малки преносими устройства, като смартчасовници и цифрови бижута, бързо се превръщат в лесно достъпни изчислителни платформи, но малките им размери силно ограничават работата на потребителите“, пишат изследователите.
Групата от изследователи иска да разреши проблема с размерите на екрана, чрез разширяването му върху кожата и превръщането й в своеобразен тъчпад.

Как работи устройството?

Тяхното устройство, наречено Скинтрак (Skintrack), има два компонента: пръстен, излъчващ сигнал и сензорна лента за китка. Скинтрак използва електроди, поставени в лентата, за да проследява движението на пръста, на който е поставен пръстенът, излъчващ сигнала.

Докосвайки кожата, пръстът изпраща високочестотен електрически сигнал в ръката на потребителя. Устройството използва човешкото тяло като електрически проводник. Това може да звучи малко страшно, но е безопасно и вече се използва и в други области, включително и в медицинските технологии. Когато пръстът се движи по кожата, системата изчислява позицията му на базата на разстоянието от електродите. Технологията работи дори върху дрехи.

Skintrack разпознава всички обичайни сензорни сигнали, включително почукване, приплъзване и пространствени жестове. В демо видеото (виж най-отдолу), учените показват как при „рисуване“ на буквата „N“ върху китката се пуска приложение за новини, докато „S“ mute-ва входящо повикване.

Бъдеща употреба на технологията

Изследователите казват, че след като потребителите я ползват известно време, системата може да придобие точността на тъчскрийн.

„Нашият подход е компактен, неинвазивен, евтин и с нисък разход на енергия“, заяви групата от изследователи. „Ние си представяме технологията да бъде интегрирана в бъдещите смартчасовници, поддържайки богат набор от взаимодействия с допир извън пределите на малък сензорен екран.“

Демо видео:

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.