Гейминг доза правата на yahtzee

Правата за Yahtzee са отстъпени от създалите ѝ в замяна на 1000 копия от играта

Знаете ли, че…

Правата за Yahtzee са отстъпени от създателите ѝ в замяна на 1000 копия от играта.

За създатели на играта се смятат неизвестна ни днес заможна канадска двойка. Идеята им е хрумнала като форма на забавление на тяхната яхта, откъдето идва и първоначалното ѝ име – Yacht. По-късно те започнали да канят и свои приятели, които бързо се увлекли и започнали да учат нейните правила. Гостите до такава степен обичали да играят, че поискали да имат свое собствено копие, което двойката не могла да предложи.

Така през 1956 г. те се свързали с Едуин Луи, тогава известен канадски производител на играчки, и го молят да направи няколко копия на Yacht. Самият Луи толкова много се влюбил в нея, че предложил да закупи правата ѝ от нейните създатели. В крайна сметка те се съгласили с това, като в замяна поискали 1000 копия от издадената игра, които да подаряват на свои приятели.

Какво става с Yahtzee след това

По-късно E.S. Lowe Company започва масово производство под името, с което тя е известна и до днес – Yahtzee. Приходите от реализираните продажби на играта от тогава до 1973 г. са на стойност над 40 милиона долара в световен план. Днес, според данни на сегашния собственик на правата ѝ Hasbro, Yahtzee продава над 50 милиона екземпляра годишно.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.