Заглавна картинка на статията "Apple ще прави бъдещия iPhone от рециклирани материали"

Apple ще прави бъдещия iPhone от рециклирани материали

Apple обявиха нов, впечатляващ план за ползването единствено на рециклирани материали.

В плана си за 2017 година Apple посочиха намеренията си относно опазването на околната среда. Компанията си заложи за цел да използва единствено рециклирани материали в своите устройства. Все пак това няма да е нито лесна, нито бърза за осъществяване задача.

iPhone и други Apple продукти от рециклирани материали

До момента само една малка част от технологията в iPhone идва от рециклирани материали. Компанията се надява един ден да промени това. Apple плануват да използват материали от изцяло рециклирани стари продукти, като например алуминий, мед и други.

Снимка на рециклирани части на iPhone

В момента правим нещо, което рядко се случва при нас – обявяваме целта си, преди изобщо да сме решили как точно ще го направим.“ Лиса Джаксън, вицепрезидент на Apple.

Тези планове не се отнасят единствено до iPhone. Apple планува да използва рециклирани материали във всичките си продукти, включително MacBook, iPod, iPad и други слушалки. Компанията публикува на сайта си следното изявление:

Това е амбициозна цел, която изисква много години обща работа между всички екипи в Apple, нашите доставчици и оторизирани магазини. Вече работим върху тези планове.

Документът относно опазването на околната среда показва надеждите на компанията да направи всичко това вътрешно, без да разчита на външни компании. Това ще включва и планове за рециклиращи роботи като Apple Liam, който ще идентифицира подходящите части в продуктите. Според компанията алуминият от минали продукти – като iPhone 6, може да се рециклира и да се претопява за бъдещи Mac компютри. Други материали, като калай например, са по-сложни за рециклиране.

Снимка на Apple робот

Голямата амбиция

Apple също възнамерява да използва възобновяема енергия във всичките си локации. Това включва заводите и магазините, които до момента са на 96% на подобни източници. Компанията също ще окуражава доставчиците си и другите си партньори да преминат към подобни източници. Друг план е да използват опаковъчна хартия, която е на 100% рециклирана.

Подобни планове и осъществяването им ще помогнат на компанията да намали вредното си влияние върху природата. Също така това ще спомогне Apple да поправи имиджа си след скандалите с нарушаването на човешките права в част от вертикалата и около заводите си. Покупките на кобалт от Конго бяха преустановени, след като стана ясно, че доставчикът бе обвинен в злоупотреба с правата на деца.

Снимка на Apple робот

Организацията Greenpeace поздрави Apple за усилията. От там обаче посочиха други проблеми, върху които компанията трябва да се фокусира.

Продуктите на Apple са известни с това колко трудно се ремонтират, а много потребители се оплакват от бързото им остаряване. Все още не е ясно дали Apple ще поработят върху тези проблеми. Все пак компанията няма да е първата, която се впуска в действия за опазване на околната среда. Fairphone работи върху това от 2013 година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.