НАСА Мисия Черни дупки

НАСА стартира мисия за изучаване на интересни космически обекти

Някои от най-екзотичните и интересни обекти във Весената, като неутронни звезди и черни дупки, все още не позволяват да бъдат изследвани директно от учените. Има обаче друг, индиректен начин да научим повече за тях, а именно – да се вгледаме в районите с изключително висока енергия в пространството, което заобикаля тези интересни обекти. Ето това възнамерява да направи НАСА.

Във вторник следобед (03.01.2017 г.) космическата агенция обяви, че ще финансира мисията, наречена „Изследовател на образите от рентгенова поляриметрия“ (Imaging X-ray Polarimetry Explorer – IXPE). Три космически телескопа ще измерват поляризацията на космическите рентгенови лъчи в близост до космически обекти като например магнетари (вид неутронни звезди, прекратили горенето на ядрено гориво), изолирани пулсари (неутронни звезди, които излъчват емисии радиация), мъглявини от пулсарни ветрове, останки от супернови, микроквазари (източникът на тяхната енергия са черни дупки в галактиките, в които са разположени), активни галактики и други.

Мисията ще започне през 2020 година и ще бъде финансирана със 188 милиона евро. Италианската космическа агенция ще предостави много чувствителни рентгенови детектори.

О, НАСА, дайте ни повече подробности!

„Не можем да наблюдаваме директно какво се случва около обекти като черни дупки и неутронни звезди. Изучавайки поляризацията на рентгеновите лъчи, излъчвани от околната среда, разкриваме природата на тези загадъчни обекти“. Това заяви Пол Херц, директор на Дирекция „Астрофизика“ в централата на НАСА. „IXPE ще открехне нов прозорец за астрономите към Вселената. Днес можем само да гадаем какво ще открием.“

Обикновено светлинните вълни вибрират във всички посоки. Поляризираните светлинни вълни обаче се движат само в една равнина. Мисията IXPE ще опита да измери слабата поляризация на рентгеновите лъчи, които обикновено са замърсени от по-силен, неполяризиран сигнал.

Телескопите, с които ще разполага НАСА, имат безпрецедентна чувствителност към поляризирани рентгенови лъчи, идващи от черни дупки и други космически обекти, които затоплят заобикалящата ги среда. Изследвайки това високо енергийно излъчване, НАСА се надява да научи индиректно за пространството, в която гравитационните, електрическите и магнитните полета достигат крайности.

За момента космическата агенция не дава информация за ракетата, с която ще бъде изстрелян 300-килограмовият полезен товар.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg