Заглавна картинка на статията "Най-добрите SSD продукти за първата четвърт на 2017"

Най-добрите SSD продукти за първата четвърт на 2017

Пазарът на NAND Flash устройства за складиране на данни не отслабва. Потребителите все още се радват на ниски цени, близки до тези през празничния сезон преди повече от три месеца. По-старите SSD продукти се оттеглят от пазара, а новите често биват разпродадени бързо. По време на конференцията CES забелязахме специфична закономерност. Доста компании са способни да пуснат нови продукти на пазара, но повечето го правят, когато успяват да ги предложат на достъпни за потребителите цена и капацитет.

Тази ситуация би трябвало да се подобри по-късно тази година, когато следващото поколение 3D NAND стъпи на масовия пазар. С 64 слоя и нагоре, както и с 512 гигабайта на чип за TLC (най-евтиния тип SSD устройства), би трябвало да видим 3D NAND продукти от всичките четири основни производителя. Засега не очакваме спадове в цените, но оставаме с надежди това да стане към края на годината.

Все пак ще ви представим най-добрите продукти за цената си до този момент в световен мащаб. Можем само да предположим как ще се развият цените им по-късно през годината, но към момента това са продуктите според сегашните им цени.

 SSD от висок клас

Снимка на Samsung 850 Pro SSD

Ентусиасти и професионалисти предпочитат да залагат на по-скъпи, но по-качествени устройства. SSD продуктите не са по-различни по този параграф. За пореден път Samsung остава на върха при този клас със своето 850 Pro. Sandusk Extreme Pro потъна в нищото, като остави Samsung 850 Pro да властва над този дял от пазара като неоспорим господар. Засега няма друг продукт на SSD пазара, който да предложи комбинацията от представяне и десетгодишна гаранция. Други конкурентни продукти с 3D MLC NAND технология са ADATA SU900 и SPG SX950, които използват 3D MLC технологията на Micron. Тези две SSD-та предлагат малко по-добра издръжливост, но имат гаранция от по 5-6 години и не могат да се справят със скоростите на 850 Pro.

Да не забравяне, че дори и най-бавните PCIe дискове биха съкрушили 850 Pro в повечето видове употреба. Някои от тях са дори по-евтини. Други SATA SSD-та се доближават като представяне до 850 Pro (като Samsung 850 EVO). Все пак, засега този продукт държи първото място при SATA SSD-тата с по-професионална насоченост.

Стандартни и бюджетни SSD продукти

Снимка на crucial mx300 ssd

В този сегмент от SSD пазара производителите жертват скоростите и издръжливостта на дисковете, за да предложат по-ниска цена. Откакто цените на целия пазар се понижиха, почти винаги имаме опцията да похарчим съвсем малко повече, за да се сдобием с доста по-издръжливо или по-бързо SSD. В тази част на пазара битката е между TLC дисковете с добро представяне и MLC дисковете, които могат да свалят цената, без да жертват скоростите си. Тук Crucial MX300 е един от най-достъпните дискове на пазара. При него комбинацията от Micron 3D TLC технология и страхотен Marvell контролер позволява на MX300 да предложи изключително добро представяне като за TLC диск. Консумацията му е учудващо ниска. MLC продуктите и Samsung 850 EVO се представят доста по-добре като скорости в по-тежки ситуации, но MX300 остава най-търсеният избор за обикновено ползване.

Снимка на mushkin reactor 1tb ssd

 

Друг продукт, който си струва да споменем тук, е Mushkin Reactor. Версията с един терабайт капацитет предлага изключително добро съотношение цена/качество. Този диск е доста търсен за места, където капацитетът е на първо място. Също така и където се търси най-изгодният избор, без да се правят големи компромиси с качеството и скоростта.

Стандартни и M.2 PCIe SSD-та

Както при високия клас SATA SSD, Samsung показа, че с комбинацията от 3D TLC и страхотен контролер, продуктът може да бъде изключително конкурентен с повечето MLC дискове. 960 EVO предлага добър баланс между цена и скорост в PCIe частта на пазара.

Снимка на Samsung 960 EVO SSD

Друг популярен избор е Intel 600p. Въпреки че е най-бавният (ако PCIe SSD може да се нарече бавен), той е и най-евтиният на пазара. Поради тази причина бива често избиран за по-бюджетни работни станции и проекти на ентусиасти.

Снимка на Intel 600p SSD

M.2 SATA SSD продукти

M.2 замени mSATA стандарта на световно ниво като избор за малък размер конектор към дискове. Въпреки че наборът от SATA M.2 продукти е значително по-малък от 2.5″, имаме достатъчно опции. Samsung 850 EVO взима приза в класацията по представяне. Всеки с нужда за повече скорост би трябвало да премине към PCIe-базираните дискове.

Снимка на samsung 850 EVO M.2 SSD

Crucial MX300 покрива по-ниския клас от SATA M.2 дисковете като най-достъпен и популярен избор. Той предлага малко по-добро представяне от 2.5″ версия. ADATA и Western Digital предлагат M.2 версии на своите потребителски SSD продукти, но не успяват да предложат съотношението цена/качество на MX300.

Снимка на Crucial MX300 M.2 SSD

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.