Master X Master - глътка свеж въздух за MOBA жанра

Master X Master – „още една MOBA“, или глътка свеж въздух?

Напоследък не мога да разбера, когато приятелите ми геймъри реагират с „Ооо, още една MOBA„, видят ли ново заглавие от жанра. Първо, за мен истинските МОБИ не са чак толкова много, второ – жанрът като цяло е доста забавен (ако не се играе професионално) и всеки път е интересно да пробваш ново предложение от MOBA сцената. Едно такова ново, а и доста забавно изглеждащо предложение е Master X Master на разработчиците от NCSoft.

Нека за момент се абстрахираме от мастодонтите в сферата на Multiplayer Online Battle Арените (така наречените MOBAs). Забравете League of Legends, DOTA2, Smite и Heroes of the Storm. Представете си как контролирате не един, а цели два героя в дадена игра! Всъщност терминът „герой“ в Master X Master е заменен с… ами с Master.

В зората на прословутия преход, когато аркадните игри с ръчки бяха хит, кварталните хлапета се захласвахме по файтинг заглавия от типа на Marvel vs Capcom. Избирахме си двама герои от комикси/игри и започвахме да се пребиваме виртуално (понякога и реално), докато и двата пна даден играч не приключат с кръвта. В Master X Master идеята е идентична – избирате си двама Мастъра (майстора?) и във всеки момент, в който играете с единия, можете да превключите на другия. Тънкият момент е cooldown от няколко секунди, преди да можете да върнете обратно предишния Майстор.

Другата приятна новост като за MOBA жанра е наличието на PvE модел на игра. Тоест, играчът си избира майсторите и се изправя срещу сингълплейър линейни мисии. Дали сам или в екип от приятелчета – кефът е голям, като са спестени нервите от случайно падналите се некадърни съотборници – нубове. Тук просто унищожавате противник след противник в случайно генерирани нива, които увеличават трудността си поетапно, в зависимост от това, докъде успеете да оцелеете.

Самите Masters са… ами класическите индивидуалисти/герои – шарени, готини, странни и архетипни. Имаме стандартните кросфит-мацки с огромни оръдия, бодибилдъри-мъжаги с напомпани мускули, тук-таме някой робот /животинче/ измислица. Всъщност важно е да се спомене, че тук майсторите са реални игрови персонажи от другите игри на NCSoft – очаква се да видим герои от WildStarGuild Wars 2Lineage 2 и City of Heroes.

Този факт, комбиниран с PvE системата за сингълплей мисии и механиката за таг-смяна на двама героя, ме кара да клоня по-скоро към глътката свеж въздух за MOBA жанра. Определено ще дам шанс на Master X Master, преди да дамгосам заглавието като „поредния DoTA клонинг“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Гайдов

Геймър до мозъка на костите си, книжен човек, завършил Книгоиздаване в СУ, в свободното си време пише сценарии за късометражни филми и се занимава със семейния пчеларски бизнес. RPG - маняк, умира си за добра и оригинална история, независимо под каква форма. Любител на качественото фентъзи, фантастика и приключенска литература.