Начало / Технологии / Бизнес / Мюнхен гласува дали да смени Linux с Windows
Мюнхен Linux Windows

Мюнхен гласува дали да смени Linux с Windows

Германският град Мюнхен се изяви като пионер в използването на софтуер с отворен код от правителството в далечната 2004 година. Има голяма вероятност обаче 13-годишната миграция на местните структури към Линукс да приключи.

Управлението на града е публикувало предложение за нова политика в IT сектора си. В него се призовава за разработване на ново решение за нуждите на местната власт, този път обаче базирано на Microsoft Windows. Главната обосновка за това е, че администрацията има нужда от „стандартни продукти“, съвместими с решенията на софтуерни гиганти като SAP например.

Според внесения проект, до 31 декември 2020 година миграцията към Windows среда трябва да бъде осъществена. Решението ще разполага с текстообработваща програма, електронни таблици, програма за презентации, PDF четец, клиент за електронна поща и уеб браузър.

Linux дистрибуцията, която бе направена преди петнадесетина години по поръчка на Мюнхен, се нарича LiMux. Тя ще продължи да се използва, докато новата Windows работна среда стане готова, т.е. в следващите 3-4 години. Преминаването от Windows към поръчковата дистрибуция се е извършило върху 15 000 компютъра, струвайки на хазната около 30 милиона Евро.

Мнението за смяна на Linux с Windows не се чува за първи път в Мюнхен

Още преди 3 години, през 2014 година, за пръв път бяха изказани мнения в тази насока. Сегашното предложение ще се подложи на гласуване през следващата седмица. Входираният проект е твърде особен. Той не съдържа никакви подробности. Не са заложени и никакви разходи. Ако въпреки тези сериозни пропуски планът бъде приет, това ще бъде сериозен удар върху цялата общност на отворения код. Мюнхен ще престане да бъде светъл пример пред света за използване на безплатна операционна система с отворен код. Градът вече ще бъде пример за нещо друго, далеч по-неприятно, за което съм сигурен, че се сещате.

Linux триумфира в смарт устройствата

Може би стационарната компютърна система (кутия + монитор) е единствената ниша, в която Linux не успя да разбие конкуренцията. Ядрото на софтуера с отворен код присъства в милиардите Android устройства, които излизат на пазара всяка година. Дори в огромните центрове за данни Linux е важен компонент. И нека не забравяме, че първият 3D филм е сниман именно и с помощта на технология, която работи с тази операционна система.

Дори Мюнхен да реши да смени безплатната операционна система с платена, решението на градската управа ще бъде по-скоро символично. То няма да се отрази толкова силно върху Linux. Както знаем, продажбите на компютри намаляват за сметка на смарт устройствата. С всяка изминала година господството на десктопа отслабва.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Завършил съм право семестриално . Имам година и половина стаж като редови и разследващ журналист. От година се занимавам с технологични новини, а от няколко месеца - с дърводелство.