Windows7 Microsoft

Microsoft предупреждава, че Windows 7 вече е крайно несигурен

Корпоративният гигант направи всичко зависещо от него, за да предостави на потребителите безплатен ъпдейт за Windows 10

Сега компанията се обръща към всички, които все още използват Windows 7, с молбата да преминат към 10-ка. Обръщението се отнася най-вече към онези, които използват Windows 7 Enterprise. Според Microsoft въпросната система вече е остаряла и дори пачовете не могат да я направят сигурна.

Windows 7 стартира през 2009 година и предложи бягство от кошмара Vista. Тази OS не само премахна множество ненужни неща, но и рационализира системата. Тя заработи по-добре на по-маломощни устройства. Стабилността на тази дистрибуция заплашва Microsoft да се озове в същата ситуация, в която се намираше с Windows XP. Компанията реши проблема си, като през 2014 година най-накрая спря окончателно ъпдейтите за нея. Е, не точно. Можете да продължите да ги получавате само ако фирмата ви има договор за поддръжка с Microsoft.

Засега поддръжката на Windows 7 е удължена до 13-ти януари 2020 година. След това всякакви кръпки по операционната система ще бъдат прекратени. Въпреки това компанията предупреждава, че тази версия вече не предлага необходимата сигурност за потребителите.

Windows7 Microsoft

Според Microsoft Windows 10 се справя с все още несъществуващи заплахи

Маркус Ницшке, ръководителят на Windows в Microsoft Германия, е публикувал кратко обяснение на ситуацията със сайта Technet. В него той казва, че Windows 7 „не отговаря на изискванията на съвременните технологии, нито на изискванията за високо ниво на сигурност на IT отделите“. Заложеният модел на сигурност в системата е твърде остарял – той е направен преди повече от десетилетие и няма как да ви предпази от онлайн атаки. Ницшке казва, че чака официалния край на поддръжката, за да може да пренасочи разходите за нея към разработка на софтуер против malware.

Междувременно Microsoft заяви, че Windows 10 е най-сигурната операционна система, която някога е създавана. Тя поддържа логване чрез биометрични данни, пясъчник за подкарване на съмнителни приложения и напреднала защита чрез Windows Defender. Тези характеристики правят Windows 10 операционна система, способна да отблъсква дори онези заплахи, които все още не съществуват.

В следващите 3 години, в които Microsoft ще поддържа Windows 7, можете да си представите колко много старание ще вложи компанията, за да накара всеки потребител да мигрира към последната версия на операционната система. Със сигурност Microsoft не желае Windows 7 да се превърне в Windows XP 2.0.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg