Microsoft Surface Book 2 – какво точно е това нещо?

Surface устройствата на Microsoft определено не са лесни за описване и дефиниране. Дори хората от Microsoft не са напълно наясно какви имена да им дадат. Определено може да се нарече устройството за всичко в живота ни. Microsoft Surface е таблет, който може да замести лаптопа ни. Microsoft Surface е лаптоп, който е изключително лек. Microsoft Surface е мощен и красив.

В реалността Surface устройството е всичко това. И все пак, нито едно от тези неща.

Microsoft Surface Book 2

Surface Book 2, от друга страна, е само едно от тези неща – лаптоп. Обемен, бърз, готов да поеме огромни количества работа лаптоп. И тук имаме опцията да откачим екрана и да го разнасяме където си пожелаем, но това не го прави таблет. Surface Book 2 по-скоро може да се определи като хибрид между лаптоп и настолен компютър. От Microsoft са се опитали да натъпчат колкото се може повече мощ в относително преносима опаковка.

Снимка на Microsoft Surface Book 2

Това е един сериозен компютър за сериозна и изискваща работа. Той е предназначен за хора, които се занимават с Photoshop, Premiere или CAD. Целта му са хора, които са ангажирани с обработка на графики, снимки, видео, тестват алгоритми и пишат интересните програми на бъдещето. Microsoft ще ни позволи да го ползваме по какъвто начин ни е удобно – с клавиатура, с писалка, с пръсти. По този начин компанията се надява да можем да свършим повече работа и да бъдем по-ползотворни. Разбира се, игрите също са опция!

Снимка на Microsoft Surface Book 2

Работата тук е на първо място

Външният вид на Surface Book 2 не е претърпял много промени в сравнение с предишния модел. Отново виждаме сребристия алуминий, отвора между екрана и клавиатурата, просторната клавиатура и стъкления тъчпад. Спокойно можем да кажем, че това е една наистина добре изглеждаща машина, следваща линии, подобни на MacBook Pro. Много хора биха се радвали, че Microsoft не са предприели драстични промени по дизайна.

Снимка на Microsoft Surface Book 2

Тази година имаме и модел с 15-инчов екран. Големият тежи около 2 килограма, докато малкият – 1,6 кг. Двата модела тази година имат прелестни екрани с висока резолюция, Windows 10 и поддържат използването на писалка и други устройства. И двете машини са масивни устройства, но не прекалено, че да се набиват на очи в бизнес обстановка (о, да, виждали сме Acer Predator 21X на бизнес среща!).

От Microsoft са планирали 4 различни начина на употреба на новия Surface Book 2:

  • Използване като лаптоп – чисто и просто, без нужда от обяснение.
  • Използване като таблет – просто натискате един бутон и откачате екрана от основата. Губите малко от процесорната мощ, но все пак имате доста стабилна преносима машина.
  • Използване като рамка на картина. Тук просто обръщате екрана към задната част на лаптопа и имате прекрасна опция за гледане на най-различни неща – нещо, което вероятно никой никога няма да ползва.
  • Използването в режим „студио“. Това е, може би, най-интересното от четирите. Просто обърнете екрана към задната част, поставете машината на основата и получавате страхотен екран за рисуване и графична работа, с достатъчно мощ в себе си.

Проектирането на лаптоп, който е способен да прави всички тези неща изисква някои специфични решения и компромиси. Кои портове да бъдат оставени? Къде да бъдат поставени бутоните? Microsoft са се справили с почти всички задачи. Почти. Потребителите, които смятат да ползват подобна машина с години, не биха били доволни от наличието на един единствен USB-C порт и нито един Thunderbolt вход. Място за поставяне на писалката също липсва.

Снимка на Microsoft Surface Book 2

За да се справят със задачата с подвижния екран, инженерите са поставили жака за слушалки в горния десен ъгъл на екрана. Това създава някои неудобства, когато ползвате машината като лаптоп. Power бутона също е на странно място – в горния ляв край.

Наистина мощна машина

Най-мощната версия на Surface Book 2 разполага с 15-инчов екран с резолюция 3,240 на 2,160. Вътре ще намерите осма генерация Intel Core i7, 16 гигабайта RAM и NVIDIA GeForce GTX 1060 с 6 гигабайта GDDR5 памет. Мястото за данни е един терабайт. Тази конфигурация ще струва около 3300 щатски долара.

Снимка на Microsoft Surface Book 2

Представянето на лаптопа е съпоставимо с това на MacBook Pro, което е повече от достатъчно за 90% от потребителите. Това не ни учудва прекалено много. Повечето лаптопи от висок клас използват доста сходни компоненти и постигат доста сходни резултати. Макар Microsoft да се хвалят с мощта на своя продукт, истинското му предимство идва от разнообразните начини, по които тази машина може да бъде използвана.

Снимка на Microsoft Surface Book 2

Surface Book 2 се справя доста добре с игри, програми и натоварено ползване на браузъри. Редките случаи, в които наистина ще чуете вентилаторите, са по време на тестове и наистина натоварващи програми. Макар Microsoft да предлагат 17 часа потребление на батерия, това няма как да се случи в реалния свят. При игране на игри ще можете да ползвате лаптопа само няколко часа, но при нормална натоварена работа, спокойно може да ви изкара пълен работен ден.

Снимка на Microsoft Surface Book 2

Мощна машина с много потенциал

Макар Microsoft да развиват теории и идеи, Surface Book 2 си остава един мощен и прекрасен лаптоп с поддръжка на писалка и екран, който може да се откача. Цялостната идея на компанията е, че не устройството трябва да ви казва какво можете да правите с него, а да ви дава много и различни опции, с които да го ползвате. Surface Book 2 е доста скъп инструмент за повечето хора, но е предназначен за наистина сериозна работа и… сериозно забавление.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.