This War of Mine

This War of Mine – Една по-различна военна игра

This War of Mine – Една по-различна военна игра

Развиваща се в руините на Погорен – град, разкъсван от гражданска война, This War of Mine ни показва една по-различна страна на войната, далеч от вдигащи адреналина огнестрелни битки или спиращи дъха експлозии. Далеч от центъра на събитията, където сраженията не се виждат, но последствията от тях се усещат във всеки пейзаж и всяка линия диалог. Където се води една по-различна битка на оцеляване, не срещу враг от плът и кръв, а срещу самата война. В повечето военни игри нещата са черно-бели и всеки убит неприятел символизира стъпка напред към победата. Изборът е прост – или той, или вие. В This War of Mine повечето дилеми, пред които ще бъдете поставени, навлизат по-скоро в една морална сива зона, където няма ясно дефинирани правилни отговори.

Първи стъпки

Армията на Гразвания, в която се намира вашият роден Погорен, е обсадила града в опите си да се пребори с бунтовническите сили в него. Пътят в и извън града е отрязан и единственият избор на цивилното население е да се опита да оцелее,  докато военният конфликт не бъде решен. Както в повечето survival игри и тук всичко започва в убежището ви. Това е къща, белязана от войната, с разбити прозорци, дупки в стените и не особено надежден покрив.

This War of Mine разполага с 14 готови сценария – всеки с различен брой персонажи, трудност и продължителност. Разбира се, свободни сте да построите и свой собствен сценарий през „My Story“ секцията. Там можете да изберете персонажи, продължителност на конфликта, нивото на дружелюбност на съседите, локациите, които ще можете да посещавате в търсене на храна и материали, и други. This War of Mine също така поддържа Steam Workshop, така че ще можете да се насладите на наистина масивно количество потребителски модове и custom персонажи, които могат да разнообразят и обогатят опита ви с играта.

This War of Mine

Оцеляването

Както в повечето survival игри, This War of Mine старателно брои дните, през които сте успели да оцелеете в безмилостния й свят. Цикълът на игра се дели на ден и нощ, като денят започва в 6:00 сутринта. Всеки ден преминава основно в убежището ви, където с наличните ви материали можете постененно да го облагородявате с легла, готварски и отоплителни печки, радио и дори кресла за четене.

В зависимост от нивото на работилниците ви, ще имате достъп до дестилатори за вода, казан за алкохол, градина за билки и зеленчуци, които да сготвите или превърнете в компреси или цигари. През деня също така ще можете да нахраните хората в убежището си, да дадете на персонажите, които са го пазили или тършували из града, да си починат. Или пък просто да размените някоя и друга дума на вратата с някой посетител.

Сред тези посетители могат да бъдат съседи, които са видели неохранявани контейнери с хуманитарна помощ и ви предлагат възможността да се включите в претърсването им. Може и да са бунтовниците, които търсят хората, тършували из „техните контейнери“ преди няколко вечери и ви предлагат немалка награда срещу малко информация. Най-очакваният посетител обаче вероятно ще бъде Франко – смел търговец-опортюнист, който ще посещава убежището ви периодично и ще ви дава достъп до доста богат инвентар – стига да имате какво да дадете в замяна.

This War of Mine

Нощта

Нощите в This War of Mine започват в 8 вечерта, като всяка незавършена дейност в убежището ви остава за следващия ден. През нощта, под закрилата на тъмнината, имате възможност да посетите някоя част на града в търсене на ресурси. Всяка локация разполага с кратко описание на това какво може да очаквате в нея – напълно изоставена след началото на сраженията или населена от дезертирали войници, отдали се на своеволия срещу цивилното население.

Ресурсите по различните локации са разпределени на купчини, като маркираните с длан са на ваше разположение, но в населените локации ще попаднете и на такива, маркирани с котка. Това означава лична собственост – всичко, взето от тях, се счита за кражба. Друг фактор в населените локации са, разбира се, хората. В повечето случаи, ако бъдете забелязани, ще получите предупреждение да напуснете веднага, а при отказ -ще бъдете нападнати. Но ако се прокрадвате умело, бихте могли да избегнете срещата с повечето обитатели и да си услужите с притежанията им. Или пък бихте могли да вдигнете малко шум, за да привлечете вниманието им и да се скриете в някой ъгъл, нападайки ги от засада.

This War of Mine

 Разнообразието

This War of Mine оставя изцяло във ваши ръце избора как да оцелеете в неприветливите условия на Погорен. Дали ще се превърнете в производител и дистрибутор на цигари и алкохол – две изключително ценни валути в условията на продължителната гражданска война, или ще предпочетете да произвеждате храната си със собствените си ръце и ще се обърнете към градинарството, решението е ваше. Ако пък поставяте своето оцеляване над това на другите, можете да се обърнете към кражбите и убийствата и да се насладите на всичко, което чуждите домове могат да предложат.

Някои пътища към оцеляването в This War of Mine са по-трудни и времеемки от други. Понякога ще стоите пред нечий хладилник, маркиран като „лична собственост“, знаейки че всички в убежището ви са гладни, докато на етажа над вас добър син се грижи за болния си баща. Каквото и да изберете, единственият ви съдник ще бъде собствената ви съвест.

Персонажите

Всеки персонаж в This War of Mine идва със своя собствена история, положителни и негативни страни и разбира се – свой морален компас. Някои от тях биха се натъжили, ако ограбите някого в името на собственото си оцеляване, други ще го видят просто като трудно, но нужно решение. И обратното – ако помогнете на съсед в нужда, някои от персонажите ви ще останат доволни от извършеното добро, докато други ще го възприемат като ненужен риск.

И макар времето да лекува, поредица от негативни преживявания биха могли да тласнат персонажите ви към депресия или дори отчаяние. Един депресиран персонаж ще работи по-бавно или дори ще спира зададената му задача, загубил вяра в борбата ви за оцеляване. Изпадналите в отчаяние пък ще откажат да се хранят и биха посегнали на живота си. Но като част от едно микрообщество, каквото са хората в убежището ви, те могат да си помагат, да се утешават, а при нужда – да убедят човека срещу тях да хапне нещо и да му вдъхнат надежда в бъдещето.

This War of Mine

War Child, The Little Ones & Anniversary Update

Първото DLC за This War of Mine се появи близо година след пускането на играта и представлява инвестиция от 1$, която отива директно за благотворителната организация War Child. Тази организация оказва помощ на деца в зони на военен конфликт. Едновременно с него, от 11 bit studios пуснаха и лотария, в която всеки, дарил поне 1$ за War Child, можеше да участва в раздаването на много и доста примамливи гейминг награди. Година по-късно се появи и The Little Ones DLC-то, което хвърли в микса от вече трудни избори и съображението как биха афектирали детето в убежището.

Дали ще започнете сценария си с дете или ще имате възможността да позволите на някой ваш съсед да го остави в грижите ви, докато се опита да издири роднините си, отговорността не е малка. В началото децата не могат да допринесат с нищо, а имат нужда от всичко, но както и в реалността – могат да бъдат научени. Стига да отделите времето да им покажете как, те ще могат да ви отменят в готвенето, презареждането на капаните или правенето на филтри за дестилаторите за вода. Разбира се, те ще имат нуждата да поиграят от време на време или да поговорят с някой от другите хора в убежището.

This War of Mine

На втората година от пускането на играта пък се сдобихме с едноименния Anniversary Update. Той донесе три нови локации и един алтернативен метод за завършване на играта. Вместо да се опитате да доживеете края на военния конфлит, срещу определена цена можете да ползвате услугите на местния каналджия, намиращ се на Пристанището, и да се измъкнете преждевременно от ужасите на войната.

11 bit studios и продължаващата еволюция на This War of Mine

Част от вас може би ще си спомнят как през далечната 2014 година, малко след пускането на This War of Mine в Steam, за ничия изненада се появи торент с играта в PiratesBay. Интересното тук обаче е, че членове на 11 bits studios се появиха в коментарите под торента и раздадоха 10 Steam ключа за играта, като благодариха на всички, които са си якупили! Нещо повече – те помолиха всички останали, ако им хареса творението им, просто да споделят впечатленията си.

По-късно, в интервю с Polygon, Pawel Miechowski от 11 bit признава, че не всички „пирати“ са еднакви. Според него, докато някои хора „биха изпиратствали играта дори ако струва 10 цента, то други просто не могат да си я позволят поради лични причини“. В този ред на мисли, в момента играта е намалена с 80% в Steam, GOG, Humble Store и вероятно всеки друг оторизиран магазин. Същевременно в Humble Store е намалено с 45% и „The Little Ones“ DLC-то. Промоциите ще продължат до 28 ноември, като през това време базовата This War of Mine възлиза на €3.79, а The Little Ones – на €2.24 в Humble Store.

С настъпването на третата годишнина на This War of Mine пък можем да се насладим на първата серия от предстоящите This War of Mine : Stories Father’s Promise. В него ще бъдете поставени в обувките на Адам, самотен баща, който губи жена си малко след началото на сраженията, и чиято дъщеря Амелия е тежко болна в момента на развитие на историята. В ролята на Адам, вие ще направите всичко по силите си, за да спасите живота на дъщеря си, без да поставяте под внимание своето собствено благо. Както един истински баща би постъпил!

This War of Mine : Stories

This Frostpunk of Mine

След три години на постоянна работа, подобрения и ново съдържание за This War of Mine, много скоро от 11 bit studios ще ни представят и новата си игра – Frostpunk. Тя се развива в алтернативно минало, когато през 1886 година леден катаклизъм започва да обгръща цялата планета. В богатия на ресурси север, Британската Империя започва строежа на топлинни генератори, където избрано малцинство би могло да оцелее в хаоса на разпадащата се цивилизация. След като апокалиптична леденя буря от юг започва да унищожава всичко по пътя си, мнозина напускат домовете си с надеждата да намерят убежище при топлинните генератори. Малцината, които успяват да пристигнат успешно, го намират замръзнал. На тях се пада да го довършат.

Frostpunk взима всичко, което прави This War of Mine толкова въздействаща, и го умножава до мащаба на цяло общество. Докато в This War of Mine отговаряме за оцеляването на едва няколко души, то във Frostpunk поемаме отговорност за стотици.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Иван Иванов