Полицаят маниак

Мат Кордел (Matt Cordell) – Полицаят маниак

Отново е сряда и отново е време за поредицата ни Хорър икони, част от рубриката Герои. Тази седмица ще Ви запознаем с Мат Кордел, когото повечето знаят от едноименния филм на Уилям Лустиг „Полицаят маниак“.

Нямаше как да пропуснем и тази поредица, в която участва и един много голям наш любимец – Брус Кембъл. Ясно ни е, че персонажът на Мат Кордел няма кой знае какъв култов статус, но поне си е доста стряскащ първия път като го видиш. А може и да е и заради адската мутра на Робърт З’дар, който би могъл да уплаши и най-смелите с тази своя челюст.

Кой е Полицаят маниак?

Матю Кордел е арестуван и осъден за полицейска жестокост и корупция. Изпратен в затвор с най-строг режим, той е пребит до смърт от други затворници. Сега търси отмъщение за всичко, което полицията, от която е бил част, му е сторила. Началото на трилогията е поставено през 1988-а година и в първата част той е представен като сериен убиец, който убива хора по улиците на града. В последвалите продължения обаче се превръща във все по-трудно за убиване и унищожаване зомби, което може да бъде върнато към живот и изкарано от гроба дори.  Кордел е психопат с ясна цел да убива всичко, което се изпречи на пътя му или просто го дразни. Разбира се, тук имаме и по-задна скрита мисъл, а именно оневиняване за извършените престъпления. Но това е застъпено само в края на втората част.

Интересно в случая е, че отзивите за първата част не са кой знае колко силни, за разлика от продължението, което отнася повече похвали. Първият филм успява да се върне едва половината от вложените средства. Критиката разкъсва безмилостно продукцията и не се изказва ласкава по неин адрес. Третата част обаче, носеща подзаглавието „Badge of Silence“, успява да падне по-ниско от оригнала, което се оказва и последният пирон в ковчега. Смело може да се каже, че трилогията на Уилям Лустинг не е нищо особено. Все пак режисьорът успява да създаде едно зловещо и злокобно безсмъртно създание, всяващо страх и погнуса в сърцето на по-слабите зрители.

Разбира се, за пореден път, това не би било образ, който да се запомни дълго, ако не беше изпълнението на американеца Робърт З’Дар. Той по принцип може да се похвали с предимно роли на злодеи из треторазрядни екшъни и ужаси. Но всъщност именно ролята на Мат Кордел му спечелва въпросната слава. Само погледнете лицето му и ще разберете за какво говорим. Малко актьори могат да се похвалят с такава… физиономия.

Планове за нова версия

Интересен факт е, че в момента в Холивуд се подготвя рестартиране на поредицата. Никълъс Уиндинг Рефн („Неоновият демон“, „Drive: Живот на скорост“) ще продуцира новата версия, а John Hyams е избран за режисьор. Все още няма информация за актьорите, но снимките трябва да започнат това лято. Новата версия на „Полицаят маниак“ се очаква да дебютира по екраните през следващата година.

За финал Ви оставяме с всичките убийства от първия филм:

Следващата седмица ще Ви представим още един недооценен персонаж – The Djinn от „Wishmaster“. Духът от лампата не е това, което всички познават от Аладин. Той е злобен, манипулативен и с план за контрол над света. А изпълнението на желанията никога не работи във Ваша полза.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!