The Boys, или супергероите, които не искаме да срещаме

Както добре знаем, сега сме в ерата на филмите за супергерои. Сериалът, за който ще си говорим – The Boys, е една глътка свеж въздух сред всички свръхморални и преливащи от благородство супергерои. Затрупани сме от блокбастъри с летящи, скачащи и свръхсилни хора, животни, извънземни и всякакъв друг вид паплач, които неумолимо се борят да спасят света, в който живеем, взимат превес и вече над 10 години сме свидетели на категоричния им просперитет в киното. Разбира се, всички тези отмъстители, рицари на нощта и спасители на деня са под шапката на различни мултикорпорации, които пресъздават техните действия, за да можем да се насладим на спектакъла, който предлагат. Цялата тази мания и ултра огромна индустрия, разбира се, води до едно – милиарди в приходи, които пълнят джобовете на същите тези създатели. Старото като света търсене и предлагане, както се казва.

  • Заглавие: The Boys
  • Година :  2019 – ?
  • Формат : TV сериал
  • Жанр: екшън, комедия, криминален
  • Режисьори: Сет Роуджен, Евън Голдбърг, Ерик Крипке
  • Оценка в IMDB: 8.8

Гарт Енис – създателят на супер-не-героите

корицата на сериала "The Boys"
Затова пък, някъде в миналото, през не чак толкова далечната 2006 г. един създател на комикси, известен с нетрадиционното си мислене и иновативни идеи, които много често са тясно свързани с най-низшите човешки страсти, създава поредица от комикси, които показват на публиката точно тази капиталистическа и нарцистична страна на любимите ни супергерои.  Името на този толкова важен човек е Гарт Енис. Енис е много известен в комиксовата индустрия, но разбира се, понеже тук в България нямаме, а е спорно дали сме имали въобще такава, този човек е познат на малцина. Та на въпроса, той създава за WildStorm Comics, дъщерна компания на DC Comics, историята с простичкото заглавие The Boys. Тринадесет години по-късно, поредицата достигна и до малкия екран…

Действието на поредицата се развива в свят, в който супергероите наистина същестуват. Те са сред нас! Можем да ги докоснем (независимо че повечето от тях ненавиждат това и презират хомо масите), да си поговорим с тях и разбира се – да си направим селфи. Като последното дори е препоръчително!

селфи със супергерой в сериала "The Boys"

Тук супергероите представялват собственост на могъща компания, която се грижи за своите супермощни служители. Грижи се да бъдат добре приети от обществото, да имат перфектни реплики, които да кажат пред журналистите, и да не им липсва нищо, защото са полезни за Компанията и носят приходи в милиарди. Това не е всичко – те подпомагат Компанията да поддържа и разширява властта си, като дори и самите супергерои манипулират световните лидери! Взаимопомощ е най-общата дума в този случай – бъди полезен за Компанията, за да може Компанията да е полезна за теб. Но ако оставим настрани това, нека поговорим за самите супергерои…

Колко супердобри са супергероите в The Boys?

супергероите в "The Boys"
Супергероите са изваяни в красотата и великолепието си. С перфектни тела, красиви мускули, лица, излъчващи доброта, благородство, сила и устременост! Супергероите са…външно перфектни, но какво се крие в самите тях? Те са нарцистични мизантропи, опиянени от силите и властта си. Е, те са и наркомани, някои от тях гейове, независимо че пред и за обществото са религиозни водачи, които категорично са против подобни прояви… Супергероите са убийци, манипулатори, сексуални извратеняци, които ИМАТ СИЛАТА да ВЗЕМАТ това, което искат точно когато го искат. За тях обикновеният човек е средство, с което да подхранват собственото си величие и снобизъм.

Разбира се, ако се случи така, че някой от супергероите прекали с това, което прави и премине някои неморални, неетични или дори брутални граници, то Компанията ще ги защити. Ще покрие тяхното леко нехайство. Но това нехайство на „супергероите“ създава техните опоненти…

Хората срещу „героите“?

И точно тук започва историята на бунта срещу супергероите… С мъж, държащ откъснатите ръце на момичето, което обича. С един (може би) СВЕТКАВИЧНО бърз супергерой, който просто прегазва момиче на пътя и една група адвокати и говорители на Компанията, които искат да си купят мълчание за сметка на човешки живот…Колко жалко, нали?

Както вече споменах, срещу супергероите застават една шепа обикновени, но умни хора, които имат сметки за разчистване с повечето от тях. Било зарди нещастен случай, който е трябвало да изчезне, за да не вреди на репутацията на Компанията, било то заради изнасилена съпруга, убито дете или най-обикновено любоитство като например „Как да убием супергерои и кои са техните слабости?”.

Персонажите в сериала са много колоритни и отличаващи се. Всеки от тях си има своите несъвършенства и подбуди. Така наречените супергерои са със силно отявлени черти и способности, които са еквивалент на много популярните герои като Супермен, Жената Чудо, Светкавицата, Аквамен и още, и още, и още… Техните опоненти, които в никакъв случай не бих нарекъл „добри”, отново са уникални и много отличаващи се по своята същност.

В заключение ще кажа – гледайте сериала, но в никакъв случай не го пускайте на децата си! А ако имате желанието, прочетете и графичните романи! Ако Ви убедих да дадете шанс на The Boys, елате в групата ни КиноЗона, където да обсъдим него и всички други филмови проекти и сериали.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Светослав Богданов